Политичка кампања у Србији #16

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцјенио је да су угрожене моралне и традиционалне вриједности Србије и да је она изложена агресивној пропаганди са циљем ревизије њене историје и промјене свести.  "Србија је у многоме угрожена. Угрожене су њене моралне и традиционалне вредности, на један начин који није неочекиван због налета масовног, потрошачког друштва", истакао […]

субота, март 1, 2014 / 14:24

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцјенио је да су угрожене моралне и традиционалне вриједности Србије и да је она изложена агресивној пропаганди са циљем ревизије њене историје и промјене свести.

 "Србија је у многоме угрожена. Угрожене су њене моралне и традиционалне вредности, на један начин који није неочекиван због налета масовног, потрошачког друштва", истакао је Коштуница приликом обиласка Косанчићевог венца.

То се, према његовим ријечима, дешава на стогодишњицу великих ратова – балканских и Првог свјетског рата.

"Ти налози да се промени историјска свест српског народа долазе споља, а имају извршиоце у делу политичке и културне елите у Србији", подвукао је Коштуница, који је нагласио да је ДСС увијек сматрала одбрану националног и културног идентитета дјелом свога посла.

Коштуница је позвао грађане Србије да пруже отпор "том глобализацијском и евроунијском насртају на нашу националну свјест, прошлост и памћење".

Говорећи о судбини и значају културе у Београду и Србији, лидер ДСС-а је истакао да велики дио наше културне баштине пропада и нестаје.

Коштуница је казао да се треба замислити над чињеницом да многе културне институције, преко потребне не само Београду већ у Србији више нема, да нема музеја, галерија и позоришта, биоскопа, књижара.

Нагласио је да су наши преци имали другачији однос према култури, сматрајући да она представља национални идентитет и самобитност.

Кандидат за градоначелника ДСС-а Александар Поповић нагласио је да та странка има јасан програм када је ријеч о култури у главном граду.

Навео је да Београд не смије да буде нем када стоје затворени највећи музеји, да морају да се нађу средства и начин да се отвори Музеј града Београда на локацији на којој је предвиђен.

"Обећавамо да ћемо у четвртој години наше власти буџет за културу износити 3,5 одсто укупног буџета града", истакао је Поповић.

Казао је да ДСС жели нове, алтернативне сцене, да се финансирају постављања нових представа и запошљавање за стално младих глумаца у београдским позориштима, да стара лепа добра заборављена места попут Павиљона Цвијета Зузорић буду поново отворена, и да доспе и ван центра гарад, јер је она, као и цео град, превише централизован.

Према његовим речима, потребно је да се отворе алтернативне сцене на рубовима града, и помогне одржавању фестивала који би из центра изместили културу.

"Вратићемо оно што је претходна градска администрација одузела, а то је програм обавезног откупа књига за библиотеке на подручју града Београда. Знање и култура су оно што Србију у будућности треба воде", сматра Поповић.

Члан Привременог органа града Београда Андрија Младеновић представио је на Косанчићевом венцу приједлог да овај дио града постане умјетнички центар – "мали Мон Мартр".

Младевновић је рекао да би на локацији Косанчићев венац, која је у власништву града, треба изградити уметнички центар, који би чинио целину са осталим објектима, и тако се створи један за туристе занимљив део града.

Према његовим ријечима, туристи који Дунавом долазе у Београду, сувише се кратко задржавају у овом граду, а успостављање умјетничке четврти допринело би и буџету из зараде из туризма.

Вучић: Док имам повјерење грађана у Србији се неће десити украјински ни босански сценарио

Лидер Српске напредне странке Александар Вучић поручио је да док је на челу СНС-а и има поверење грађана, у Србији се неће десити ни украјински ни босански сценарио и нагласио да држава може да заради за свој опстанак.

Вучић је на предизборном скупу СНС-а у Владичином Хану, рекао да СНС жели да решава проблеме, пре свега економске, али да је за то нужна политичка стабилност и да "нам зато не требају ни украјински ни босански сценарио".

"Онима који сањају немире и нереде хоћу да кажем да те снове не сањају, јер док сам на челу СНС-а и док имам поверење грађана у Србији неће бити ни украјинског ни босанског сценарија, већ ће да се ради", рекао је Вучић.

Истакао је да је у претходном периоду постигнуто много, али да треба још да се ради на покретању економије и отварању нових радних места и нагласио да Србија може да заради за свој опстанак и да у наредним годинама смањује задужења, наводећи да се сада годишње, само за камате издваја 1,1 милијарде евра.

Вучић је истакао да је борба против корупције и криминала која је започета, предуслов за развој економије, али и да се покаже да се лоповлук не исплати.

"И када буде тешко и када будете бесни, моћи ћу да дођем овде код вас и да вас погледам у очи, јер не планирам ништа да украдем и хоћу да живим у овој земљи и ја и моја деца", рекао је Вучић и додао да ће после 16. марта бити тешко, али да ће сваког дана радити на повећању индустријске и пољопривредне производње.

Вучић је на крају цитирао патријарха Павла који је говорио: "Биће нам боље, када ми будемо бољи".

Потпредседник СНС-а Игор Мировић рекао је да ће највећи циљ и пажња СНС-а након 16. марта бити усмерени на развој економије, а највећа брига мање развијени крајеви Србије, међу којима је и Пчињски округ.

"Резултати у претходних годину и по дана су били видљиви, али недовољни", поручио је Мировић додајући да Вучић треба да буде нови председник владе који ће својом енергијом и посвећеношћу допринети развоју државе.

На страначкој кнвенцији у Лесковцу, Александар Вучић је затражио од присталица убедљиву победу и обећао брзо формирање владе, како би се што пре ангажовали на реформама и запошљавању.

Најавио је усвајање 21 закона са циљем да се омогући опоравак српске приреде и бољи живот грађана.

Лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић изјавио је да је Србији потребна стабилна и јака влада са истим таквим премијером, те да су предстојећи избори избори за реформатора.

"Не треба нам победа да славимо, јер немамо време да славимо и за тријумфализам с обзиром на то шта нас чека 17. марта. Ово су избори за реформатора, јер победника чека мука да реши све проблеме", рекао је Љајић у Лесковцу.
 

Дачић: Нема напретка без развоја, нових радних мјеста и инвестиција

Председник СПС Ивица Дачић изјавио је у Крагујевцу да Србији нема напретка без развоја, нових радних места и инвестиција којих ће бити само ако је држава јака, поштована и политички стабилна.

Дачић је на конвенцији коалиције СПС-ПУПС-ЈС грађанима поручио да 16. марта гласају за себе, за своје интересе.

"Ови избори најважнији су за грађане, јер се гласа како ће им бити у наредном периоду, хоће ли имати представнике у Скупштини да се супротставе неолиберализму", рекао је Дачић.

Оцењујући да неолиберализам зна само за интерес послодавца, смањивање права радника и смањивање права у области социјалне политике, Дачић је поручио да хоће да Србија иде у Европску унију, а не у Авганистан и Пакистан.

Нагалашавајући да се колација СПС-ПУПС-ЈС залаже за државу која ће бринути о људима, радницима и предузећима, Дачић је рекао да на изборима 16. марта нема лутрије.

"Ако желите добро сами себи морате да гласате за сигуран пут, а сигуран пут је коалиција СПС-ПУПС-ЈС", рекао је Дачић, који је поручио да ће се у Крагујевцу и целој Србији, како је рекао, опет вијорити барјак.

Дачић је позвао политичке противнике да се у предизборној кампањи не ваљају у блату, јер то штети угледу Србије.

Дачић је на скупу присталица СПС у хали "Парк" у Крагујевцу истакао да странке у рекламним спотовима причају о програму левице и позвао их да, како је рекао, ако смеју причају о свом програму.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић указао је да у Крагујевцу у прошлој години није било инвестиција и обећао помоћ у том правцу.

"До краја године обећавам да ћу као комшија једног великог инвеститора довести у Крагујевац да се крагујевчани запосле. То је моја порука", рекао је Марковић.

Заменик председника ПУПС Милан Кркобабић рекао је да не зна да ли постоји лева и десна Србија, да ли има идеологије или не, али да може да каже да има оних који непоштено раде.

"Њима да се захвалимо 16. марта, да им кажемо путујте господо, не брините за нас, јер има ко да брине", рекао је Кркобабић.

Он је позвао грађане да не верују истраживањима разних агенција јер, како је рекао, неко је стигао до неба.

"Ми смо ту негде доле, али 16. марта ћемо показати колико нас има", рекао је Кркобабић.

Радуловић предао потписе 

Бивши министар привреде Саша Радуловић и његово удружeњe "Дoстa je билo" прeдaли су Рeпубличкoj избoрнoj кoмисиjи пoтписe пoтрeбнe зa пoднoшeњe листe зa пaрлaмeнтaрнe избoрe кojи су зaкaзaни зa 16. мaрт.

Рaдулoвић je нoвинaримa у Скупштини Србиje рeкao дa je прикупљeнo нeштo вишe oд 10.000 пoтписa и дa ћe плaтфoрмa тe oргaнизaциje бити бoрбa прoтив, кaкo сe изрaзиo, пaрaзитскoг систeмa нa чиjeм je чeлу лидeр Српскe нaпрeднe стрaнкe Aлeксaндaр Вучић, јавља агенција Бета.

"Кључнa ствaр зa нaшу кaмпaњу je бoрбa прoтив пaрaзитскoг систeмa кojи уништaвa Србиjу, кojи нaс кoштa милиjaрдe eврa и нa чиjeм je чeлу Aлeксaндaр Вучић кojи oдржaвa тo пaртиjскo зaпoшљaвaњe и свe тo штo нaс тoликo кoштa", рeкao je Рaдулoвић.

Oн je рeкao дa je пoтрeбнo дa сe тaj систeм прoмeни дa би Србиja прeживeлa.

"Дoстa je билo тoг пaртиjскoг систeмa, дoстa je билo пaртиjскoг зaпoшљaвaњa, дoстa je билo aрчeњa нoвцa пoрeских oбвeзникa. Нaмa трeбa здрaвa држaвa, здрaвa eкoнoмиja и тo je рaзлoг збoг чeгa излaзимo нa избoрe", рeкao je Рaдулoвић.

Бивши министaр je рeкao дa нa принципимa "нeћe бити кoмпрoмисa" и дoдao дa ћe сe зaлaгaти зa испуњaвaњe свих циљeвa кoje je прoмoвисao дoк je биo у Влaди.

Oн je пoдсeтиo дa je удружeњe "Дoстa je билo" пoтписe пoчeлo дa скупљa тeк пoчeткoм фeбруaрa и зaхвaлиo свим вoлoнтeримa кojи су пoмoгли дa сe тaj циљ испуни.

У тoку вeчeри пoтписe зa избoрнe листe прeдaлe су и Рускa стрaнкa "Слoбoдaн Никoлић" и Пaтриoтски фрoнт – Српски сaбoр зaвeтници – Бoрислaв Пeлeвић. Прeмa рaниjим нajaвaмa, пoтписe ћe прeдaти и oргaнизaциja Ниjeдaн oд пoнуђeних oдгoвoрa и 1389.0 КОМЕНТАРА

  1. Прије пар тренутака, у првом Дневнику БН телевизије (која ми се жешће огадила због увлачења у шупак ппв-у), ишао је прилог о митингу СПС-а у Београду. Дачић упозорава, пријети……хаман видно алкохолисан, помиње Слобу, блабла. Истим тоном и истом енергијом којом је у прошлој кампањи причао о Косову и његовој неупитности у Србији, сада је причао о неприкосновености Дејтона. Што би некад рекао Б. Црнчевић „људи, најебали смо“. Лидери опозиције у РС се куну у ппв-а, СДС се каменом бацио на Коштуницу и ДСС, све се штима да Р. Српска прерасте у фиктивну заједницу српских општина. Тек сад постајем свјестан јачине и смисла реченице коју сам први и једини написао у својим коментарима, прије неколико мјесеци, а то је „НЕ ДОЗВОЛИМО ГРОБАРИЗАЦИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“. Ни сањао нисам да ћу доживјети да неко може бити гори од Додика и његове секте, али……..има горих и од Нихада.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *