Полиције Српске и Федерације потписале меморандум о јачању сарадње

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара и директор Федералне управе полиције Драган Лукач потписали су у Бањалуци Меморандум о јачању полицијске сарадње између ресорних министарстава Српске и ФБиХ. – Меморандум предвиђа борбу против тероризма и екстремизма, размјену информација у вези са тим и свим другим питањима у полицијској […]

среда, јул 8, 2015 / 14:08

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар унутрашњих послова ФБиХ Аљоша Чампара и директор Федералне управе полиције Драган Лукач потписали су у Бањалуци Меморандум о јачању полицијске сарадње између ресорних министарстава Српске и ФБиХ.

– Меморандум предвиђа борбу против тероризма и екстремизма, размјену информација у вези са тим и свим другим питањима у полицијској сарадњи, заштиту личности које се посебно обезбјеђују у БиХ, борбу против организованог криминала и свих других видова криминала – изјавио је министар Лукач.

Министар је нагласио да постоји намјера да МУП Републике Српске и МУП ФБиХ унаприједе сарадњу у полицијским пословима на свим нивоима.

– Меморандум је производ састанка којег смо имали раније у Бањалуци након терористичког акта у Зворнику и чини ми се да је то до сада једини производ тог састанка, јер у осталим сегментима нисмо видјели реализацију закључака које смо тада имали – истакао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске изразио је наду да овај меморандум неће остати само слово на папиру, већ да ће полицијска сарадња између два министарства бити стварно унапријеђена.

Лукач је навео да Меморандум садржи и члан о заједничком формирању тимова у оперативним истражним радњама на нивоу Републике Српске или ФБиХ у зависности на ком подручју се десило неко теже кривично дјело.

"Заједнички истражни тимови могу много да унаприједе борбу против организованог криминала и свих других видова полицијске сарадње, као што предвиђа овај документ – појаснио је Лукач.

Министар Чампара је навео да је Меморандум плод заједничких активности са састанка у Бањалуци са представницима безбједносних агенција на нивоу БиХ. Додао је да је интересантан заједнички тим за одређене истражне радње, истичући да би у наредном периоду могли направити заједнички тим који ће се бавити борбом против крађе возила у оба ентитета и за откривање других кривичних дијела која су предвиђена овим меморандумом.

Чампара је позвао институције на нивоу БиХ да што прије крену у реализацију формирања ударне и оперативне групе за борбу против тероризма и организованог криминала. Он је рекао да је основна сврха Меморандума успостављање ефикаснијих облика сарадње у области борбе против свих облика криминалитета и побољшања заштите лчичности које се посебно обезбјеђују у БиХ, међусобна полицијска обука, рзмјена информација и полицијских искустава.

Потписивању Меморандума присуствовао је и директор Полиције Републике Српске Гојко Васић.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *