Полиција: Ако буде Убиј Србина, прекида се утакмица

Хрватска полиција најавила је данас јаке мјере безбједности током предстојеће фудбалске утакмице репрезентација Хрватске и Србије у Загребу и упозорила да би у случају масовнијег навијачког скандирања које подстиче на мржњу, утакмица могла бити и прекинута. Полиција је спремна и предузеће све што треба да се осигура висок ниво безбједности прије, за вријеме и после […]

среда, март 20, 2013 / 23:59

Хрватска полиција најавила је данас јаке мјере безбједности током предстојеће фудбалске утакмице репрезентација Хрватске и Србије у Загребу и упозорила да би у случају масовнијег навијачког скандирања које подстиче на мржњу, утакмица могла бити и прекинута.

Полиција је спремна и предузеће све што треба да се осигура висок ниво безбједности прије, за вријеме и после утакмице”, рекао је начелник Управе полиције Крунослав Боровец на конференцији за новинаре у Загребу.

Он је додао да је ријеч о утакмици високог ризика, да су припреме трајале три мјесеца, а сарађивало се са хрватском безбједносно-обавјештајном агенцијом и полицијом Србије чија ће четири припадника бити на утакмици у Загребу.

На питање шта ако дође до масовнијег скандирања парола које позивају на мржњу, као што је „Убиј Србина”, Боровец је подсјетио да су радње које подстичу на мржњу и дискриминацију кажњиве и да је обавеза организатора одржавање јавног реда и мира.

Уз то им је обавеза, како је рекао, да упозоре гледаоце, а потом и прекину утакмицу на одређено раздобље или због услова на стадиону, трајно прекину меч.

Боровец је рекао да „нема информације” да би српски навијачи организовано могли да крену на утакмицу у Загреб, али да ће гранична полиција бити на опрезу и онемогућити њихов евентуални покушај доласка.

Он није, међутим, желио да каже колико ће полицајаца бити ангажовано на дан утакмице, али је рекао да ће их бити више него кад се игра дерби између Динама и Хајдука, а мање него за раније утакмице с Енглеском.

Према доступним подацима, рекорд у Загребу датира из 2008. године када је на максимирском стадиону гостовала репрезентација Енглеске и када је било ангажовано 1.400 полицајаца, 700 чланова обезбјеђења и 100 редара.

Упитан о трошковима полицијског ангажмана за утакмицу за Србијом, Боровец је рекао да је то око 700.000 куна (око 92.000 евра).

Поручио је да ће полиција снимати сва дешавања на стадиону и додао да 102 особе имају забрану присуствовања што ће полиција контролисати.

Према његовим ријечима, постоје ризици од могућих сукоба домаћих навијачких група због њиховог традиционалног ривалства, али ће бити ангажовани и полицајци у цивилу који познају навијачки миље.

Утакмица ће се моћи пратити организовано и на Тргу бана Јелачића, а полиција је апеловала на грађане да на трг и стадион не носе пиротехничка средства и транспаренте непримјереног садржаја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *