Полемика у САД: Исламски центар близу Нулте тачке – да или не?

Намјера да у непосредној близини „Нулте тачке“, односно мјеста гдје су 2001. године муслимански терористи срушили Свјетски трговински центар, буде подигнут исламски центар – изазива полемику у САД. Сјећање на 11. септембар 2001. године, дан најтежих терористичких напада на САД, у којима је убијено око 3.000 особа, и даље је веома јако међу Американцима. Истовремено […]

среда, мај 14, 2014 / 20:21

Намјера да у непосредној близини „Нулте тачке“, односно мјеста гдје су 2001. године муслимански терористи срушили Свјетски трговински центар, буде подигнут исламски центар – изазива полемику у САД.

Сјећање на 11. септембар 2001. године, дан најтежих терористичких напада на САД, у којима је убијено око 3.000 особа, и даље је веома јако међу Американцима.
Истовремено са завршетком новог здања говори се и о плану градње муслиманског комуналног центра и џамије у непосредној близини новог Свјетског трговинског центра.
Тај центар требало би да буде изграђен само три блока даље од "Нулте тачке".
Према новој верзији плана, центар би био троспратно здање са малом џамијом и музејом повећеном исламу.
Имам Талиб Абдул Рашид, предсједник њујоршког Исламског вијећа, каже да би тај пројекат требало да цјеловито представи ислам као религију.
Прије четири године тадашњи план за градњу муслиманског центра био је повод за бројне протесте. Њиме је било превиђена градња 15 спратова високог центра, укључујући и џамију.
Протестанти, међу њима и бројни блиски рођаци погинулих у нападу од 11. септембра, тврдили су да је "неразумно и окрутно" градити исламски комплекс у непосредној близини "Нулте тачке".
Оригинални план, називан "Парк 51", брзо је одбачен.
Памела Гелер, предсједник Асоцијације за очување слобода, пита: "Да ли ће музеј у оквиру муслиманског центра објективно говорити о 14 вијекова џихадизма, освајању територија, културној асимилацији и поробљавању?".
"Мислим да неће. Мислим да ће то бити рехабилитација џихадизма, крајње непримјерена уз "Нулту тачку" – тврди Гелерова за Глас Америке.
Планови новог муслиманског центра у Њујорку још нису представљени детаљно.
Није познато ни ко ће финансирати градњу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *