Пол интереса

Да би се задржала стратешка позиција у области потребна је адекватна војна снага. Русија ставља акценте у борби за Арктик: на траси Северног морског пута планира се стварање база за ратну морнарицу и пограничне службе. О томе је изјавио секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на саветовању у Краснојарску. Експерти сматрају да је одлука донета […]

четвртак, август 9, 2012 / 08:06

Да би се задржала стратешка позиција у области потребна је адекватна војна снага.

Русија ставља акценте у борби за Арктик: на траси Северног морског пута планира се стварање база за ратну морнарицу и пограничне службе. О томе је изјавио секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев на саветовању у Краснојарску. Експерти сматрају да је одлука донета у право време: у последњи период земље Арктичког басена активније траже не само економске већ и политичке и војне начине да се по било коју цену утврде у том богатом природним ресурсима региону.

Конкурентска борба за утицај на Арктику, посебно у вези с променом климе у тим географским ширинама у последње време је заоштрена. Данас се пет држава Арктичког региона – Русија, Данска, Канада, Норвешка и САД надмећу у освајању арктичких природних ресурса. Залихе угљоводоника на Арктику се процењују на четвртину свих залиха које још нису откривене. Да би се задржала стратешка позиција у области потребна је адекватна војна снага, способна да потенцијално одбије било који покушај да се арктичка богатства поделе војним путем, објаснио је ситуацију „Гласу Русије“ вицепредседник Академије геополитичких проблема Константин Сивков:

– Борба за налазишта угљоводоника на Арктику већ сада се воде веома активно. Други важан аспекат је у томе да је Арктички басен и Северни морски пут најкраћа морска комуникација која повезује Европу и Исток. У условима када центар економског развоја прелази из Европе у Азијско-Тихоокеански регион, значај тог пута је све већи. Посебно у вези глобалне промене клима и ослобађања Северног морског пута од леда. И онај ко буде контролисао ту комуникацију ће имати велики утицај на глобални транспорт робе. Зато се сада тамо води жестока борба.

Треба рећи да Русија није прва држава која је најавила војне базе на Арктику. Војно присуство свих арктичких земаља је у порасту, рекао је за „Глас Русије“ председник друштвеног савета при министарству одбране Русије Игор Коротченко:

– Практично све земље које излазе на Арктик активно јачају свој војни потенцијал. То се тиче САД, Канаде, низа европских држава. У целини трка у наоружању на Арктику је започела. Узев у обзир да је Арктик предмет територијалног спора, очигледно је да ће на свим дипломатским етапама главни фактор који омогућава успех у преговорима бити војна сила. С таквом тенденцијом развоја ми не можео да не увећамо свој војни потенцијал.

Да подсетимо да је почетком године о својој намери да створи арктичку базу на острву Корнуолис најавила Канада. Спрема се да појача своје војно присуство у Леденом океану и Данска. Још 2009. године она је најавила стварање посебне арктичке војне команде, а такође снага брзог реаговања. Кроз годину дана Норвешка је пренела свој штаб на поларни круг, а САД и Канада одржавају на Арктику војне вежбе.

Коментар Константина Сивкова:

– Могућност постављања у региону јаких система противракетне одбране, атомских подморница са балистичким ракетама ће имати велики значај за све глобалне светске претенденте на Арктик. Према мојим подацима, америчке подморнице стално патролирају у водама Арктичког басена, Баренцовог мора, почев од 90-их година.

А што се тиче руских војних база, могле би да се појаве на острву Диксон у Карском мору и у ушћу Јенисеја и Лене. Руска армија спрема арктичке бригаде које ће моћи да дежурају у суровим климатским условима. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *