Покушај државног удара у Абхазији

Опозициони демонстранти упали су током ноћи у зграду предсједништва отцијепљене грузијске републике Абхазије, што је предсједник Александер Анкваб оцијенио покушајем државног удара, јавиле су данас руске новинске агенције. Убрзо су се појавиле информације о бијегу предсједника Анкваба из земље, али је он такве наводе одбацио у телевизијском обраћању сународницима. „Нисам отишао, још сам у Абхазији. […]

среда, мај 28, 2014 / 13:22

Опозициони демонстранти упали су током ноћи у зграду предсједништва отцијепљене грузијске републике Абхазије, што је предсједник Александер Анкваб оцијенио покушајем државног удара, јавиле су данас руске новинске агенције.

Убрзо су се појавиле информације о бијегу предсједника Анкваба из земље, али је он такве наводе одбацио у телевизијском обраћању сународницима.

„Нисам отишао, још сам у Абхазији. Снаге безбједности су остале лојалне држави и предузимају мјере да се стабилизује стање”, рекао је Анкваб, а преноси АФП.

Он је рекао и да је током ноћи покушан „оружани државни удар”.

Агенција Интерфакс пренијела је раније да су опозиционе групе преузеле контролу над предсједништвом после демонстрација на којима је учествовало око 1.000 људи, након чега је Анкваб био приморан да побјегне.

Један од лидера опозиције Раул Кађимба рекао је окупљеној маси да је координациони савјет „преузео руководство републиком”.

Абхазију једино признаје Русија, а 2008. године вођен је краткотрајан рат између Русије и Грузије кад је руска снага ушла у још једну отцијепљену грузијску републику Јужну Осетију како би осујетила покушај грузијских власти да поврате контролу над тим регионом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *