Подгорица: Међуалбански вјерски сукоб због сахране

Црногорска полиција је око поноћи, употребом пендрека, омогућила католичкој породици Љуљђурај да покојницу, чије је тијело послијеподне допремљено из САД, унесу у капелу на гробљу у Диноши код Подгорице, што су покушали да спријече Албанци муслиманске вјероисповијести. Двадесет најупорнијих, махом млађих Диношана, који су по сваку цијену жељели да спријече изјављивање саучешћа у капели, јаке […]

петак, март 22, 2013 / 10:42

Црногорска полиција је око поноћи, употребом пендрека, омогућила католичкој породици Љуљђурај да покојницу, чије је тијело послијеподне допремљено из САД, унесу у капелу на гробљу у Диноши код Подгорице, што су покушали да спријече Албанци муслиманске вјероисповијести.

Двадесет најупорнијих, махом млађих Диношана, који су по сваку цијену жељели да спријече изјављивање саучешћа у капели, јаке полицијске снаге потиснуле су ка школи.

Након краћег гурања, уз употребу пендрека, полиција је пробила кордон, а младићи су, након тога, узвратили каменицама, преносе црногорски медији.

Вербални сукоб настављен је 30 минута касније испред зграде Основне школе “29. новембар", гдје су најупорнији мјештани тражили да им полицајци одговоре, како су рекли, ко је наредио да их туку.

Око 45 минута послије поноћи неколико полицијских теренских возила запутило се ка капели, вјероватно у намјери да заштите породицу покојнице од евентуалног напада. Мјештани су се, међутим, разишли око 1.15 часова.

Прије тога, од јутра до 23.30 часова око 100 мјештана Малесије било је испред мјесног гробља у Диноши, раздвојени јаким полицијским кордоном који је спријечио сукоб.

Договор да Диношани омогуће одржавање саучешће постигнут је, уз посредовање министра унутрашњих послова Рашка Коњевића, на преговорима у згради школе, који су трајали од 16.00 часова до скоро поноћи.

Обје стране сагласне су у једном – да је држава крива што умало није дошло сукоба Албанаца – муслимана и католика. И једни и други посебно су кивни на градоначелника Миомира Мугошу. Муслимани тврде да им је обећао да неће бити саучешћа, а католици да се заклео да ће га бити.

Градоначелник Подгорице Миомир Мугоша рекао је да главни град "није институција која може некоме да дозволи, или да забрани, да организује сахрану". Он сматра да би полиција требало да утврди одговорност оних који су прекопали пут да би спријечили одржавање саучешћа.

Мугоша је рекао да је породица Љуљђурај захтијевала да се покојница ожали и сахрани на католичком гробљу, те да су они у сарадњи са управом полиције били дужни да то обезбиједе, да неби дошло до сукоба.

"Нажалост дошло је до сукоба на вјерској основи, међу најближим сродницима, браћом и кумовима. То што се дешава у Диноши је крајњи примитивизам, антицивилизацијско и несхватљиво понашање тих људи. У Црној Гори увијек су се поштовали обреди и сахране, без обзира на вјеру и нацију", истакао је Мугоша.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *