Почње изношење одбране генерала Младића

Изношење одбране некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом требало би да почне данас, преносе електронски медији. Како преноси Би-Би-Си, 72-годишњи Младић је одбацио 11 оптужби за ратне злочине и геноцид у БиХ 1992-95. Почетак доказног поступка одбране одложен је неколико пута због, како су рекли браниоци Младића, техничких […]

понедељак, мај 19, 2014 / 10:35

Изношење одбране некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом требало би да почне данас, преносе електронски медији.

Како преноси Би-Би-Си, 72-годишњи Младић је одбацио 11 оптужби за ратне злочине и геноцид у БиХ 1992-95.

Почетак доказног поступка одбране одложен је неколико пута због, како су рекли браниоци Младића, техничких потешкоћа.

Очекује се да ће Младићева одбрана покушати да побије тврдње тужилаштва да је генерал водио циљану кампању етничког чишћења дијелова БиХ од „не српског” становништва и стварања Велике Србије.

Такође се очекује, пише Би-БИ-Си, да ће одбрана истаћи да Младић пати од поремећаја памћења због чега тешко разлучује шта је истина а шта фикција.

Одбрана има 207 сати да изложи свој случај и најавила је да ће током изношења одбране извести приближно исти број свједока као и тужилаштво, односно око 160.

Првобитна оптужница против Младића подигнута је у јулу 1995. После 16 година бјекства, Младић је ухапшен у мају 2011. и пребачен у Хаг.

Суђење је почело у мају 2012. а тужилаштво је извођење својих доказа завршило у фебруару 2014. Младићева одбрана је 17. марта поднијела захтјев за ослобађање оптужби за геноцид над муслиманима и Хрватима током рата у БиХ који је одбијен средином априла.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *