Почиње изградња грчког крака гасовода из Азербејџана

У Солуну, премијер Алексис Ципрас свечано је означио почетак радова на изградњи грчког крака гасовода ТАП, којим ће на основу тространог споразума између Атине, Албаније и Италије, гас из Азербејџана путовати у западну Европу.

уторак, мај 17, 2016 / 23:36

У Солуну, премијер Алексис Ципрас свечано је означио почетак радова на изградњи грчког крака гасовода ТАП, којим ће на основу тространог споразума између Атине, Албаније и Италије, гас из Азербејџана путовати у западну Европу.

Свечаности присуствују високи представници Албаније и Италије и држава такозваног Јужног коридора, Азербејџана, Грузије и Турске, те Европске комисије.

Предвиђено је и засједање Комитета за имплементацију пројекта гасовода ТАП, који има велики економски значај за Грчку, будући да ће захваљујући њему, како се најављује, она постати значајан енергетски чвор и директно обезбиједити нових 8.000 радних мјеста и још неколико хиљада посредно. Почетак радова на изградњи гасовода предвиђен је за јун ове године, а завршетак се очекује почетком 2020.

Ријеч је о гасоводу капацитета 10 до 20 милијарди кубних метара гаса годишње и дугачком 870 километара, од чега је чак 550 километара на грчкој територији. Природни гас путоваће из каспијске регије, од Шах Дениза у Азербејџану, преко Грчке, Албаније и Јадранског мора до сјеверне Италије, а затим до западне Европе. Значај овог пројекта огледа се у чињеници да ће преко грчко-бугарског крака бити формиран вертикални гасни коридор до Румуније и да ће преко грчке луке Александуполис и плутајућег терминала гас путовати у многе дијелове свијета. Грчка ће бити спремна да у исто вријеме прихвати и знатне количине гаса из САД и омогући транспорт све до Ирана…

Премијер Ципрас је на свечаности у Солуну почетак радова на ТАП-у назвао „великим геостратешким пројектом који Грчкој пружа шансу да постане мост даље сарадње и економског прогреса”.

Већ 28. маја у посјету Атини стиже руски предсједник Владимир Путин са намјером да промовише нове могућности за транспорт руског гаса преко Грчке и Бугарске.

После негативног развоја односа између Москве и Анкаре, одустајања од „Јужног тока” и турског крака и проблематичне украјинске руте, ово је могућност да се, поред азербејџанског, и руски гас транспортује даље у Европу. Утолико прије што су Атина и Рим већ пружили подршку и потписали меморандум о сарадњи. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *