Почиње избор новог папе

У Ватикану ће данас 115 кардинала са правом гласа кренути са тајним избором новог папе, након што су данас закључени сви састанци и дискусије вођства Цркве. Увече ће бити одржано гласање у Сикстинској капели. Гласачки папирићи ће одмах затим бити спаљени, а бијели или црни дим ће показати јесу ли кардинали изабрали папу. С обзиром […]

уторак, март 12, 2013 / 08:21

У Ватикану ће данас 115 кардинала са правом гласа кренути са тајним избором новог папе, након што су данас закључени сви састанци и дискусије вођства Цркве.

Увече ће бити одржано гласање у Сикстинској капели. Гласачки папирићи ће одмах затим бити спаљени, а бијели или црни дим ће показати јесу ли кардинали изабрали папу.

С обзиром на то да се ниједно име није издвојило очекује се да папа неће бити изабран првог дана конклава.

Јуче се око 90 чланова помоћног особља, укључујући свештенике који ће служити као исповједници, осигурање, кувари, чистачи, техничари и медицинско особље, заклело на ћутњу о догађајима током конклава.

Ватикан је издао летак са детаљима сутрашње мисе коју ће концелебрирано одржати сви кардинали, чак и они старији од 80 година, а предводит ће је декан кардиналског збора кардинал Ангело Содано.

Кардинали ће од сутра гласати два пута дневно, а црни дим ће се имати прилику видјети око подне и око 18.00 часова, све док један кандидат не добије 77 гласова, односно не буде изабран двотрећинском већином.

Ватрогасци су у суботу поставили димњак на врх Сикстинске капеле у Ватикану. Избор новог папе биће означен бијелим димом, који ће се појавити из димњака.

Папа Бенедикт Шеснаести повукао се прошлог мјесеца након скоро осам година, и први је римокатолички поглавар који се повукао у посљедих 600 година. Бенедикт Шеснаести рекао је да је његово лоше здравствено стање разлог повлачења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *