Почео велики нишки џез фестивал – Нишвил

Уручењем награде за животно дјело кларинетисти, саксофонисти и композитору Миливоју Мићи Марковићу, синоћ је почео 29. „Нишвил“ џез фестивал у нишкој Тврђави, пред више хиљада љубитеља џеза. Награда за животно дјело је велико признање, јер се додјељује на "Нишвилу" музичарима који су свој радни вијек посветили џезу, рекао је лауреат . "Нишвил" ове године биљежи […]

петак, август 17, 2012 / 11:38

Уручењем награде за животно дјело кларинетисти, саксофонисти и композитору Миливоју Мићи Марковићу, синоћ је почео 29. „Нишвил“ џез фестивал у нишкој Тврђави, пред више хиљада љубитеља џеза.

Награда за животно дјело је велико признање, јер се додјељује на "Нишвилу" музичарима који су свој радни вијек посветили џезу, рекао је лауреат .

"Нишвил" ове године биљежи рекорде, јер ће бити 80 концерата, уз учешће више од 500 свјетских и домаћих џез музичара који ће наступати на чак седасм стејџева у Нишу до 19. августа.

Организатори очекују више од 100.000 посјетилаца.

Прве вечери фестивала наступиће чак три истакнута умјетника. Прво ће се представити легендарни француски виолиниста и композитор Жан Лик Понти са својим бендом. Понтију ће бити уручена награда "Цар Константин" за посебан допринос џезу.

Контрабасиста и бас гитариста Џон Патитући двоструки добитник "Греми награде", представљиће се публици у оквиру "Мерцy" пројекта Џона Каурда у чијем саставу су и бубњар Брајан Блејд и гитариста Стив Кардинс.

Пионирима "ворлд" музике, најуспјешнијем афричком саставу на свијету "Осибиси", прије вечерашњег наступа биће уручен Гран при "Шабан Бајрамовић" за фузију џеза и других музичких праваца.

Исте вечери ће, такође, наступити "Лидијан саунд оркестар" из Италије, земље са најачом џез сценом у Европи.

Квинтет Александра Кунха из Бразила затвара програм прве фестивалске вечери.
Боје домаћина – Ниша, на самом отварању фестивала је бранила најмлађа џез група у Србији "Џезбука", коју чине ученици средње и ниже музичке школе у Нишу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *