Почело суђење терористима из Бугојна

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва, данас је у Суду БиХ почело суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године. Тужилаштво БиХ терети Хариса Чаушевића, Аднана Харачића и Насера Палисламовића да су починили терористички чин наношења велике штете БиХ, при […]

уторак, март 22, 2011 / 19:45

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва, данас је у Суду БиХ почело суђење припаднику вехабијског покрета Харису Чаушевићу и још петорици оптужених за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна прошле године.

Тужилаштво БиХ терети Хариса Чаушевића, Аднана Харачића и Насера Палисламовића да су починили терористички чин наношења велике штете БиХ, при чему је с умишљајем убијена једна особа, док су Емин Османагић, Харис Шпаго и Неџад Кешко оптужени за кривично дјело помоћ учиниоцу послије учињеног кривичног дјела.

Тужилац Озренка Нешковић је навела да је након активирања импровизоване експлозивне направе, коју је Чаушевић поставио на зид Полицијске станице у Бугојну, смртно страдао полицајац Тарик Љубушкић, теже повријеђена полицајка Едина Хиндић, а лакше повреде задобило још неколико полицајаца.

Нешковићева је истакла да су оптужени имали за циљ застрашивање становништва и озбиљну дестабилизацију основних политичких, уставних и друштвених структура БиХ.

Тужилац је навела да је Чаушевић 2008. године, на редовним седмичним састанцима са својим истомишљеницима у Бугојну, говорио о неопходности начина врбовања исламских вјерника на успостављање шеријатске државе БиХ и да их, уколико не буду добровољно приступали и прихватали такве идеје, треба кажњавати и убијати, а шеријатску државу насилно успоставити.

Чаушевић се терети и за упад у информациони систем Суда БиХ, ЦИПС-а, Народне скупштине РС, ИДЕЕА, као и парламента БиХ, чиме је покушао да нанесе велику штету системима.

У оптужници се наводи да су Османагић, Шпаго и Кешко пружили помоћ Чаушевићу, Харачићу и Палисламовићу након учињења терористичког дјела тако што су их прикривали, те помагали и на друге начине, за шта је законом прописана казна дуготрајног затвора.

Оптужени су својим понашањем већ на почетку рочишта још једном показали да не поштују овај Суд јер, приликом провјере личних података и питања судије Горана Радовића да ли су разумјели оптужницу, осим Чаушевића и Харачића, остали нису хтјели да устану и одговоре.

Умјесто њих, то су учинили њихови адвокати. Одбрана данас није износила свој концепт одбране, што ће учинити по окончању изношења доказа Тужилаштва.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *