Почела потрага за посмртним остацима Мона Лизе

Италијански стручњаци почели су данас у Фиренци потрагу за посмртним остацима жене која је живјела у вријеме ренесансе и за коју се вјерује да је позирала Леонарду да Винчију за „Мона Лизу“. Научници су данас радаром трагали за подземном гробницом у једном фирентинском манастиру у којем је наводно сахрањена Лиза Герардини. Име Лизе Герардини, супруге […]

четвртак, април 28, 2011 / 23:38

Италијански стручњаци почели су данас у Фиренци потрагу за посмртним остацима жене која је живјела у вријеме ренесансе и за коју се вјерује да је позирала Леонарду да Винчију за „Мона Лизу“.

Научници су данас радаром трагали за подземном гробницом у једном фирентинском манастиру у којем је наводно сахрањена Лиза Герардини.
Име Лизе Герардини, супруге богатог трговца свилом Франческа дел Ђоконда, годинама се повезује са Да Винчијевим ремек-делом из 16. вијека које је у Италији познатије под називом "Ла Ђоконда".
Дјорђо Вазари, умјетник 16. вијека и аутор Да Винчијеве биографије, написао је да је ренесансни мајстор насликао портрет Дел Ђокондове супруге.
Вјерује се да је Лиза Герардини умрла 1542. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *