Побједник Евросонга: Као нормалном му није ишло у шоубизнису

Аустријанац Том Нојвирт, под умјетничким именом Кончита Вурст донио је Аустрији побједу на Пјесми Евровизије пјесмом „Уздигни се као Феникс”. Другопласирана је Холандија а на трећем мјесту нашла се пјесма шведског представника. Министар културе Аустрије Јозеф Остермајер изразио је задовољство што је Аустрија побиједила и рекао да се радује што ће његова земља бити домаћин […]

недеља, мај 11, 2014 / 11:10

Аустријанац Том Нојвирт, под умјетничким именом Кончита Вурст донио је Аустрији побједу на Пјесми Евровизије пјесмом „Уздигни се као Феникс”.

Другопласирана је Холандија а на трећем мјесту нашла се пјесма шведског представника.

Министар културе Аустрије Јозеф Остермајер изразио је задовољство што је Аустрија побиједила и рекао да се радује што ће његова земља бити домаћин овог такмичења идуће године.

„Прво мјесто Аустрије на Евровизији је велика побједа Кончите Вурст, али и побједа Европе по питању толеранције и поштовања”, поручио је он.

Нојвирт је, најприје нормално одјевен, скупљао искуство у разним емисијама аустријске државне телевизије ОРФ, али је тек као Кончита Вурст, одјевен као жена са брадом, остварио највећи успјех у својој каријери.

Иначе он је рођен у Гмундену, у Горњој Аустрији, а одрастао је у Бад Митерндорфу у покрајини Штајерској. Први пут он се 2006. Појавио на телевизији, када је учествовао у шоу „Старманиа”, гдје је освојио друго мјесто. Годину дана касније он је био члан бој-бенда „Јецт андерс”, а после распада истог око пјевачке каријере постало је мирније.

Након што је 2011. завршио школу за модни дизајн он је учествовао у шоуу „Велика шанса”, кад је изашао у јавност, први пут, као Кончита Вурст.

Умјетничко презиме Вурст изабрао јер оно на „аустријском” значи „свеједно”, те жели да укаже да је најбитнији човјек, а не његов пол.

Хомосексуални умјетник изабрао је име Кончита по својој другарици поријеклом из Латинске Америке, а одлука за прерушавање у жену са брадом донио је, како стоји на његовом сајту, "зато што је од рођења био суочен са дискриминацијом".

Прије двије године је учествовао у квалификацијама за Еврозију, али тада није успио да освоји прво мјесто. Тек прошле године он је, од стране стручног жирија, изабран за представника Аустрије на Евровизији.

Још прије одласка у Копенхаген је Нојвирт најавио да неће одустати од своје умјетничке личности Кончите.

„Принципијелно не искључујемо могућност да ћу некада оставити перику кући, али то неће сигурно бити у блиској будућности. Моја мисија је остварена када више не будемо дискутовали кога смијемо да волимо”, рекао је он тада.

Одлазак Кончите Вурст на Евровизију био је критикован у дијелу аустријске јавности, која је око ове личности била потпуно подијељена. Тако су неки познати умјетници, али и политичари говорили да је срамота да таква једна личност представља земљу.

Свима њима, али и онима који мрзе хомосексуалце Кончита је на бини у Копенхагену, после проглашења побједника, поручила „Не може нас нико зауставити”. ОРФ се, након неочекиване побједе, нашао се пред проблемом да организује идуће године Пјесму Евровизије.

Генерални директор Александер Врабец рекао је да ће се наредних недеља одлучити где ће такмичење бити одржано, а шеф забавног програма Едгар Бем истакао је да ће бити успостављена радна група која ће се бавити припремама.

Иначе Аустрији је ово тек друга побједа на Пјесми Евровизије, после Удо Јургенса, који је побиједио 1966.у Луксембургу, а историја учешћа биљежи многа последња мјеста, и лошије пласмане, због којих је Аустрија често размишљала од одустајања од учешћа. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *