Побједа ИНЕ: Тужба против Крајинапетрола иде поново

Уставни суд БиХ усвојио је апелације Индустрије нафте (ИНА) Загреб, те укинуо пресуде Вишег привредног суда у Бањој Луци и наложио да се хитно настави суђење у којем ИНА тражи поврати бензинских станица од Крајинапетрола Бања Лука. ИНА је још 2005. године поднијела тужбу против Крајинапетрола тражећи поврат бензинских станица на подручју Бање Луке и […]

уторак, март 18, 2014 / 17:42

Уставни суд БиХ усвојио је апелације Индустрије нафте (ИНА) Загреб, те укинуо пресуде Вишег привредног суда у Бањој Луци и наложио да се хитно настави суђење у којем ИНА тражи поврати бензинских станица од Крајинапетрола Бања Лука.

ИНА је још 2005. године поднијела тужбу против Крајинапетрола тражећи поврат бензинских станица на подручју Бање Луке и Мркоњић Града.

Маратонски спор био је окончан пресудом Вишег привредног суда Бања Лука који је прекинуо спорове позивајући се на Закон о спровођењу Анекса „Г“ Споразума о питањима сукцесије на територији Српске којим је прописано да се прекидају сви судски поступци у којима се рјешавају имовинскоправни односи правних лица са сједиштем на територији неке од држава настале распадом СФРЈ.

Међутим, ИНА је тврдила да јој је овим повријеђено право на правично суђење, јер се из „одлуке суда не види под којим условима и када ће суђење бити настављено, односно да прекид може трајати вјечно“.

Уставни суд БиХ је у образложењу своје одлуке примијетио да је Закон о спровођењу Споразума о сукцесији на који се позвао бањалучки Виши привредни суд, заправо још у децембру 2012. године стављен ван снаге јер је одлуком Уставног суда оцијењено да тај закон није у складу са Уставом БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Чудне ли су ујке?Кад им не одговара Споразум о сукцесији,онда се позивају на „правичност“,а тамо гдје је имовина вриједна а није њихова,Далмација,Загреб,….тај закон важи.Државу БиХ требамо одјебати за сва времена,још један доказ да она из пакости све ради против РС.

  2. Nema tu pakosti vec jasno definisanih interesa. Pakost je na strani onog slzbenika Valse RS-a koji je Darku Petricevicu poklonio dio R. Cajevca, ili aranzman oko Rafinerije Brod sa Markacem and Co. Ili sa hr. gradj. firmama i institutima itd…

  3. Sutra se navrsava 21 godina od pogibije malog heroja SPOMENKA GOSTICA, koji je svoj zivot dao za Republiku Srpsku! Sjetimo ga se sutra i zapalimo mu svijecu za pokoj duse.. da njegova zrtva ne bi bila uzaludna! Borci Vojske Republike Srpske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *