Плавша: Српска се добро бори против дроге

Према подацима Института за јавно здравство, закључно са 2012. годином, у Републици Српској су регистрована 323 зависника, па Српска спада у земље друштвено прихватљивог ризика од дрога. Руководилац Тима за провођење стратегије за борбу против наркоманије МУП-а Српске Илија Плавша истиче у интервјуу СРНИ да мјере предузете претходне четири године у Републици Српској могу послужити […]

недеља, март 17, 2013 / 11:47

Према подацима Института за јавно здравство, закључно са 2012. годином, у Републици Српској су регистрована 323 зависника, па Српска спада у земље друштвено прихватљивог ризика од дрога.

Руководилац Тима за провођење стратегије за борбу против наркоманије МУП-а Српске Илија Плавша истиче у интервјуу СРНИ да мјере предузете претходне четири године у Републици Српској могу послужити као примјер у региону, те да су за резултат имале смањење понуде и потражње за опојним дрогама.

"МУП Српске извео је многобројне акције које су довеле до разбијања организованих криминалних група и процесуирања лица која су била умијешана у нелегалну трговину опојним дрогама. Међутим, не треба запоставити могућност појављивања нових криминалних група, због чега ће респресивне полицијске акције бити настављене и у наредном периоду“, рекао је Плавша.

Према његовим ријечима, ЕСПАД истраживање, које је рађено у 36 европских земаља међу средњошколцима узраста 15 и 16 година, показало је да је у Републици Српској између три и пет одсто испитаних пробало канабис, док је у Чешкој или Француској тај проценат 43 односно 39 одсто, што Српску сврстава на посљедње мјесто по употреби марихуане.

Плавша напомиње да су теме из области зависности од опојних дрога и других болести зависности уврштене у наставне планове и програме биологије за шесте и седме разреде основних школа у Републици Српској.

У оквиру превенције, проводе се и бројне активности као што је организација "Малих олимпијских игара“ међу ученичком популацијом у оквиру које је покренута акција "Спортом против дроге“, едукација наставног особља, полицијских службеника, судија и тужилаца, као и реализација низа јавних кампања с циљем подизања свијести јавности о овој пошасти.

Руководилац Тима за провођење стратегије за борбу против наркоманије МУП-а Српске истиче да су у стратешку борбу против наркоманије укључене и локалне заједнице које доносе појединачне акционе планове, те да су овим и осталим превентивним мјерама предузетим у Српској његове колеге у Француској биле одушевљене.

"Да смо добар примјер у региону показује и чињеница што смо први набавили уређаје за откривање присуства опојних дрога код возача у саобраћају, што опет сужава простор за њихово конзумирање и гарантује безбједнији саобрађај“, истакао је Плавша.

У борби против наркоманије у Српској одлично сарађују владине и невладине организације и заједно раде како на изради стратешких докумената, тако и у подизању цвијести јавности о овој теми, али и на лијечењу зависности.

Плавша наглашава да Српска није ништа више транзитна земља за дроге у односу на друге државе у региону, истичући да у праћењу кретања дрога и спречавању пласирања на тржиште МУП Српске има добру сарадњу са полицијским агенцијама из регије.

Плавша наводи да Тим МУП-а којим руководи редовно прати стање и појаву нових наркотичких средстава у земљама западне Европе и региона те покреће иницијативу према мјеродавним тијелима на нивоу заједничких органа БиХ да ова средства буду уврштена на листу недозвољених психоактивних супстанци да би се њихова употреба и промет могли санкционисати правовремено.

"Не смијемо заборавити да се један евро уложен у превенцију у коначном исходу удесетостручи", поручује он.

За наредни четворогодишњи период Плавша најављује доношење нове стратегије и још конкретнију и ефективнију борбу против ове болести савременог друштва.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *