Плав Мјесец, али не стварно

Вечерас, 31. августа, Мјесец ће бити плав! Али, не баш стварно, астрономски и физички плав, већ “пјеснички” Пише: Милан Милошевић Плав Мјесец означава појаву другог пуног Мјесеца у једном календарском мјесецу. Како календарски мјесец траје 30 или 31 дан (тј. 28/29 дана фебруар) а период Мјесеца износи 29.5 дана, током једном мјесеца најчешће пун Мјесец […]

петак, август 31, 2012 / 18:37

Вечерас, 31. августа, Мјесец ће бити плав! Али, не баш стварно, астрономски и физички плав, већ “пјеснички”

Пише: Милан Милошевић

Плав Мјесец означава појаву другог пуног Мјесеца у једном календарском мјесецу. Како календарски мјесец траје 30 или 31 дан (тј. 28/29 дана фебруар) а период Мјесеца износи 29.5 дана, током једном мјесеца најчешће пун Мјесец видимо само једном, али некад настане изузетак и пун Мјесец видимо и други пут. Тај други пун Мјесец назива се “плав Мјесец”. У августу ове године пун Мјесец могли смо да видимо 1/2 августа и данас 31. августа. Тог дана је Мјесец исти као и сваки други пун Мјесец, иста боја, облик, величина. Баш ништа занимљиво и необично не догађа се на Мјесецу. Једино је име другачије. Појам “плав Мјесец” често се користи и да означи неку ријетку појаву, усамљеност, неузвраћену љубав и слично.

Плав Мјесец се у просјеку појављује једном у 2-3 године. Прошли пут то је било 31. децембра 2009. године, а сљедећи пут појавиће се 31. јула 2015. године.

Изворно значење појма “плав Мјесец” у астрономији било је нешто другачије. Изворно, и једино исправно, значење овог појма означавало је трећи пун Мјесец у годишњем добу у коме се пун Мјесец појави четири пута. У току сваког годишњег доба пун Мјесец се најчешће појављује по три пута, али и ово правило има изузетака. Овај изворни плави Мјесец могли смо да “видимо” 21. новембра 2010 године, а поново ће се појавити 21. августа 2013. и 21. маја 2016. године. Погрешна интерпретација појма плав Мјесец настала је средином XX вијека, тачније 1946. године када је часопис Скај анд Телескоп објавио чланак “Once in a Blue Moon” у коме је први пут појам плавог Мjесеца погрешно интерпретиран. Марта 1999. године исти часопис објавио је чланак у који је указао на грешку у тексту из 1946. године. Три мјесеца касније Скај & Телескоп потврдио је да је у издању из 1946. године дефиниција погрешно интерпретирана.

Упркос јасној грешци у тумачењу дефиниције данас је најпознатија (и најзанимљивија) ова погрешна дефиниција из 1946. године. Занимљива разлика између ова два “плава Мјесеца” је у томе што онај оригинални, везан за годишња доба, важи за цијелу Земљу док овај други, данашњи, зависи од часовне зоне. Тако ће вечерас плав Мјесец моћи да “виде” само становници Земље који живе западно од часовне зоне ГМТ+8, за становнике источне Азије овај пун Мјесец ће бити обичан, биће то први пун Мјесец у септембру.

Потражите вечерас Мјесец, најбоље непосредно послије изласка, можда вас “плав Мјесец” изненади својом правом бојом, можда то буде црвен плав Мјесец.

http://www.svetnauke.org/11651-plav-mesecОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *