Платформа за Косово: Сјевер да буде као Република Српска

Београд ће за сjевер Косова тражити најширу могућу територијалну и суштинску аутономију – врсту енитета попут Републике Српске, наводе „Вечерње новости“ и додају да је та идеја о статусу сjевера у средишту нове државне платформе коју ће предсjедник Србије Томислав Николић представити ускоро. Према незваничним информацијама листа, Србија би требало да се бори за што […]

уторак, децембар 18, 2012 / 09:48

Београд ће за сjевер Косова тражити најширу могућу територијалну и суштинску аутономију – врсту енитета попут Републике Српске, наводе „Вечерње новости“ и додају да је та идеја о статусу сjевера у средишту нове државне платформе коју ће предсjедник Србије Томислав Николић представити ускоро.

Према незваничним информацијама листа, Србија би требало да се бори за што шира статусна и формална права сународника у Покрајини, преноси Бета.

"Наша идеја је да сjевер добије најширу могућу територијалну, суштинску аутономију и да буде нека врста ентитета, попут, рецимо, Републике Српске. У пракси, тамо више не би биле институције Србије, већ те српске аутономије. Тај приједлог биће тема за расправу са међународном заједницом", пишу Новости.

Али, додаје лист, платформа ће се, такође, позивати и на Устав Србије, јер Београд ни под којим условима неће признати независност косовске државе.

"Са оваквим приступом брани се главни циљ – да се што више олакша свакодневни живот наших сународника, а да, истовремено, они не буду стриктно везани за институције у Приштини", наводи лист.

Лист подсјећа да је државни врх Србије постигао договор о стратегији за будуће политичке преговоре о Косову и Метохији.

Како Новости сазнају тај национални документ, који би суштински могао да утиче на судбину Косова овјерен је пуном подршком лидера владајућих странака на недељном састанку у вили "Бокељка".

Преостало је да се о њему изјасне посланички клубови, Срби из покрајине и, на крају, парламент, додају Новости.

Предсједник Николић упознао је у понедељак амбасадоре Руске Федерације, Кине и Велике Британије, Александра Чепурина, Џанг Вансјуеа и Мајкла Девенпорта, о постигнутом напретку у израдњи државне стратегије за Косово и Метохију.

Лист подсјећа да је амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин навео да је Москва спремна да у међународним организацијама помогне у заступању ставова Србије.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *