Пиран-Пирано: Хрватска се повлачи из арбитраже

Влада Хрватска усвојила је данас одлуку о покретању поступка за престанак Споразума о арбитражи са Словенијом због његовог кршења. На излазак из арбитраже Владу је једногласном одлуком јуче обавезао Хрватски сабор. Министарство спољних послова Хрватске обавијестиће Словенију да су се због повреде одредби Споразума о арбитражи стекли услови за његов престанак, у складу са међународним […]

четвртак, јул 30, 2015 / 13:52

Влада Хрватска усвојила је данас одлуку о покретању поступка за престанак Споразума о арбитражи са Словенијом због његовог кршења.

На излазак из арбитраже Владу је једногласном одлуком јуче обавезао Хрватски сабор.

Министарство спољних послова Хрватске обавијестиће Словенију да су се због повреде одредби Споразума о арбитражи стекли услови за његов престанак, у складу са међународним правом.

У дипломатској ноти хрватско Министарство спољних послова ће обавијестити Словенију да од датума упућивања ноте Хрватска престаје да примјењује Споразум о арбитражи.

Потпредсједник Владе Хрватске Весна Пусић изјавила је да је ово посљедица тога што су словеначки арбитар и агент кршили споразум о арбитражи.

"Након увида у садржај њихових разговора које никада нико није демантовао, може се установити да није само ријеч о компромитовању тих људи, него и о самом предмету у који су након почетка расправе уношени додатни документи против свих правила", рекла је Пусићева.

Она је навела да Влада Хрватске због тога сматра да је овај предмет толико компромитован да је немогуће наставити процес арбитраже, али да не престаје жеља и обавеза да питање границе са Словенијом буде ријешено.

Хрватска Влада је разријешила Мају Сершић и Андреју Метелко-Згомбић дужности заступника Хрватске у поступку пред Арбитражним судом.

Афера арбитража избила је прошле седмице након што су медији објавили транскрипте договора словеначког члана Арбитражног суда Јернеја Соколеца и дипломате Симоне Дреник о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници.

Соколец и Дреникова су у међувремену поднијели оставке, а словеначка Влада је прије два дана за свог новог арбитра именовала предсједника Међународног суда правде Француза Ронија Абрама и истакла да су тиме уклоњене препреке за наставак арбитраже.

Арбитражни споразум потписали су премијери Хрватске и Словеније Јадранка Косор и Борут Пахор 4. новембра 2009. године у Стокхолму. Њиме је предвиђено успостављање међународног арбитражног суда за одређивање границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и коришћење релевантних морских подручја.

Арбитражни суд чини пет судија – по један из Хрватске и Словеније, а преостала три су изабрана заједничким договором са пописа Европске комисије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *