Пијанисткиња критиковала Јацењука, избацили је из оркестра – у Торонту

Симфонијски оркестар из Торонта службено је искључио познату америчку пијанисткињу украјинског поријекла Валентину Лисицу због њених критика на рачун украјинске владе! Као службени разлог наведени су њени коментари на друштвеним мрежама о ситуацији у Украјини. Она је свој налог на Твитеру насловила као "Подукрајинка" у знак протеста против премијера Украјине Арсенија Јацењука који је људе […]

среда, април 8, 2015 / 12:46

Симфонијски оркестар из Торонта службено је искључио познату америчку пијанисткињу украјинског поријекла Валентину Лисицу због њених критика на рачун украјинске владе!

Као службени разлог наведени су њени коментари на друштвеним мрежама о ситуацији у Украјини.

Она је свој налог на Твитеру насловила као "Подукрајинка" у знак протеста против премијера Украјине Арсенија Јацењука који је људе са југоистока земље назвао "подљудима".

"То је упућено премијеру. Он је Украјинце са југоистока, који говоре руски назвао, назвао `подљудима’! Не шалим се. Тако се каже у службеној изјави.

Ја сам тако `подчовјек`, као и мој муж и моја мама. Иако боље говорим украјински од тзв. предсједника" – објашњава Лисица.

Према њеним ријечима, "кривица" се огледа у томе што је на својој Твитер страници преносила информације којих нема у службеним западним и украјинским медијима "о стању у народу, о добрим и лошим догађајима у Украјини".

Радило се о "разоткривању неистина које су западни медији објавили како би једну страну у грађанском рату представили као чишћу и њежнију од ускршњег зеца, а другу као нељуде, недостојне саосјећања" – наводи Валентина Лисица.

Она појашњава да је ове седмице требало да изводи 2. концерт Рахмањинова са Симфонијским оркестром из Торонта.

"Међутим, сазнала сам да је још у децембру неко из вишег руководства оркестра донио одлуку да ја не бих требала да наступим, вјероватно под притиском малобројног, али агресивног лобија који претендује да представља мишљење украјинске заједнице" – каже Лисица.

Позната пијанисткиња не крије свој критички однос према кијевским властима и према ономе што је изазвала политика.

"Најгоре што се може догодити било којој земљи јесте братоубилачки рат, када људи једни друге, своје сусједе, гледају као непријатеље које треба уништити. Ето што се догодило у мојој дивној Украјини", пише Лисица.

Она наводи да је постала мета великог броја екстремиста и да су јој пријетили смрћу, називали је погрдним именима и особом која се "продала Кремљу".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *