Пиј млијека да порастеш: Холанђани постали највиша нација на свијету

Холанђани су постали највиша нација на Земљи – у посљедњих 150 година /у просјеку/ „порасли“ су за 20 центиметара! На тај начин, Холанђани су престигли Американце који су се "смањили" и "проширили", односно удебљали. Истраживања показују да су млади Холађани све виши те да се трендови раста обично повезују са порастом богатства, квалитетом хране и […]

петак, април 10, 2015 / 17:36

Холанђани су постали највиша нација на Земљи – у посљедњих 150 година /у просјеку/ „порасли“ су за 20 центиметара!

На тај начин, Холанђани су престигли Американце који су се "смањили" и "проширили", односно удебљали.

Истраживања показују да су млади Холађани све виши те да се трендови раста обично повезују са порастом богатства, квалитетом хране и развојем здравствене заштите.

Дуго година Американци су били највиши људи на свијета. У 18. вијеку били су између пет и осам центиметара виши од Холанђана.

Становници САД данас су најдебља нација на свијету, а током 20. вијека по висини су их престигли бројни Европљани, међу којима су и Данци, Норвежани, Швеђани, Естонци….

Научници сматрају да на висину утиче најмање 180 гена. Сваки од њих има мали утицај на раст, али сви заједно могу објаснити барем 80 одсто висине популације.

На висину може да утиче и околина. Тако су дјеца јапанских досељеника на Хавајима знатно виша од просјечних Јапанаца.

Стручњаци сматрају да би за такву грађу, дијелом, могла бити заслужна храна богата млијеком и месом.

У периоду у коме су постали највиша нација, Холанђани су израсли у једног од највећих произвођача млијечних производа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *