Пицула: БиХ најкомплексније питање у региону

Члан Европског парламента из Хрватске владајуће Социјалдемократске партије (СДП) Тонино Пицула оцјенио је да је БиХ најкомплексније и најотвореније питање које може да утиче на стабилност региона.  Пицула је за ХТВ рекао да међународна заједница мора да помогне да се рјеши питање БиХ. "Очито је да се БиХ сада налази у једној немогућој ситуацији", каже […]

понедељак, март 24, 2014 / 14:21

Члан Европског парламента из Хрватске владајуће Социјалдемократске партије (СДП) Тонино Пицула оцјенио је да је БиХ најкомплексније и најотвореније питање које може да утиче на стабилност региона.

 Пицула је за ХТВ рекао да међународна заједница мора да помогне да се рјеши питање БиХ.

"Очито је да се БиХ сада налази у једној немогућој ситуацији", каже Пицула и оцјењује да је Дејтонски мировни споразум био добар споразум о прекиду ватре, али да је то изразито лош документ да би се на основу њега развила функционална, вишенационална држава модерних институција и напредне привреде.

За разлику од највших европских званичника који тврде да будућност у БиХ зависи од договора домаћих политичара, Пицула вјерује да ситуација у БиХ може бити промјењена само међународним посредством.

"Ако будемо од политичара у БиХ очекивали да они својом иницијативом покрену ствари са мртве тачке, још ћемо се дуго начекати", изричит је Пицула.

Пицула, као и његов колега у Европског парламенту из најутицајније опозицоне Хрватске демократске заједнице, Давор Стиер, сматрају да питање успостављања трећег, хрватског, ентитета у БиХ не смије да буде табу тема.

Пицула је, наиме, на прошлонедељној трибини о новом политичком приступу ЕУ у БиХ, рекао да је разговор о трећем ентитету легитиман, јер је хрватско питање у БиХ још отворено.

"Али Хрвати морају да пазе да га сами не затворе понављањем грешака из прошлости или инсистирањем на ономе што у овоме тренутку не могу да добију", рекао је Пицула.

Он трећи ентитет не сматра рјешењем и нуди нешто своје. "Ако хоћемо да преправљамо БиХ, кантонизујмо цјелу земљу, али учинимо то рационално", без бујања бирократије. "Остваримо тако и колективна и индивидуална права", позвао је Пицула.

Осврнувши се на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика да је отцјепљење Крима путоказ како РС треба да поступа у БиХ, Пицула је рекао да то "карикатурална изјава" која ништа неће промјенити у реалном односу снага.

Чак и по Дејтонском споразуму, каже Пицула, Република Српска не може да распише референдум о отцјепљењу.

Иначе, у БиХ се ове седмице очекује долазак четири министра спољних послова ЕУ који би, како се најављује, лично требало да подрже настојање те земље да се приближи Унији, али и НАТО-у.

У Сарајеву се очекује долазак министара Велике Британије Вилијама Хејга, Хрватске Весне Пусић, Аустрије Себастијана Курца и Мађарске Јаноша Мартоњија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *