Петрограђани дошли да причају о привреди

Република Српска и област Санкт Петербурга у Русији требало би у наредном периоду да успоставе квалитетнију и конкретнију сарадњу у области пољопривреде, индустрије, трговине, туризма и спорта, речено је данас у Бањалуци на састанцима министара Српске и представника Одбора за развој предузетништва и потрошачког друштва Санкт Петербурга.

уторак, мај 31, 2016 / 19:11

Република Српска и област Санкт Петербурга у Русији требало би у наредном периоду да успоставе квалитетнију и конкретнију сарадњу у области пољопривреде, индустрије, трговине, туризма и спорта, речено је данас у Бањалуци на састанцима министара Српске и представника Одбора за развој предузетништва и потрошачког друштва Санкт Петербурга.

На састанцима је истакнуто да би ускоро требало да буде потписан и споразум о сарадњи Републике Српске и области Санкт Петербурга.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић нагласио је да би у наредном периоду Ваздухопловни завод "Орао" требало да успостави сарадњу са руском компанијом "Климов".

"У наредне три недјеље требало би да потпишемо уговор са овом руском компанијом о сарадњи у ремонту хеликоптерских мотора. Постоји могућност и власничког учешћа `Климова` у компанији `Орао`", рекао је Ђокић новинарима, након састанка са руском делегацијом.

Он је навео да је отворена могућност Републици Српској да у октобру отвори штанд на сајму технике и иноваторства у Санкт Петербургу, као и на привредном сајму у овом граду који је предвиђен за децембар.

"Постоји могућност да отворимо и привредно представништво Републике Српске у Санкт Петербургу које би презентовало наше привредне потенцијале и дистрибуисало производе из Српске за овај дио руског тржишта", каже Ђокић.

Предсједник Одбора за развој предузетништва и потрошачког друштва Санкт Петербурга Елгиз Идрисович Качајев рекао је да би требало да буде сачињена мапа пута за успостављање сарадње области Санкт Петербурга и Републике Српске.

"У наредном периоду Република Српска ће у Санкт Петербургу презентовати своје потенцијале. Нама је битно да успоставимо директне односе наших привредника, а постоји заинтересованост за лаку и текстилну индустрију", додао је Качајев и позвао привреднике из Српске да учествују на сајмовима привреде у Русији.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић истакао је да Српска има потенцијал за пољопривредну производњу која би била интересантна за руско тржиште.

"Постоји интерес и Русије да увози више аграрних производа из Републике Српске. Република Српска може произвести 100.000 тона воћа, 220.000 тона поврћа, 35.000 тона меса, 95.000 тона млијека, а осталих пољопривредних прерађевина 73.000 тона", рекао је Мирјанић, подсјетивши да је у прошлој години на руско тржиште извезено аграрних производа у вриједности од 12,7 милиона КМ.

Он је напоменуо да је неопходно створити услове у фитосанитарној и ветеринарској компоненти за извоз производа животињског поријекла из Српске у Русију.

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић оцијенио је да је за квалитетнију сарадњу Српске и Русије веома важно успостављање авио- линије Београд-Санкт Петербург.

"Жеља Републике Српске у наредном периоду је да што боље буду представљени наши произвођачи у Санкт Петербургу. Руси су заинтерсовани за здравствено-туристичке потенцијале Српске", рекао је Глухаковић, напоменувши да би 25. јуна требало да буде отворена Бања "Кулаши" код Прњавора.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да постоји заинтересованост да спортске екипе из Српске учествују на турнирима у Санкт Петербургу, али и да руски спортисти бораве на приремама у Српској.

"Важно је наставити сарадњу и омладинских организација из Српске и Русије. Циљ нам је да буде успостављена квалитетнија сарадња нашег омладинског савјета и омладинског савјета Санкт Петербурга", каже Давидовићева.

Делегација Одбора за развој предузетништва и потрошачког друштва Санкт Петербурга борави у званичној посјети Републици Српској. Посјета Републици Српској биће окончана сутра.  0 КОМЕНТАРА

  1. Све ће се завршити на отварању канцеларије да се удоме још два три штакора који ће ићи около и презентовати могућности производње шупље приче и магле коју радо откупљују наша православна браћа Руси.
    Како се нису уморили од сарадње са Русијом,умјесто да се чувају Русије ко врага да не прода Републику Српску док је овако јебана под санкцијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *