Перу: Ванредно стање због загађења Амазоније

Влада Перуа је прогласила ванредно стање због загађености дијела џунгле Амазоније. За то је окривљен „Плуспетрол“, због вишегодишњег трагања за нафтом. Домородачке заједнице у басену ријеке Пастаса, близу еквадорске границе, већ годинама се жале на загађење и критикују власти због тога што не успијевају да ријеше проблем. Власти, међутим, кажу да је један од разлога […]

уторак, март 26, 2013 / 14:45

Влада Перуа је прогласила ванредно стање због загађености дијела џунгле Амазоније. За то је окривљен „Плуспетрол“, због вишегодишњег трагања за нафтом.

Домородачке заједнице у басену ријеке Пастаса, близу еквадорске границе, већ годинама се жале на загађење и критикују власти због тога што не успијевају да ријеше проблем. Власти, међутим, кажу да је један од разлога због којих се до сада нису бавиле проблемом загађења то што у Перуу не постоје основни еколошки стандарди.

Министарство екологије, које је прогласило ванредно стање, саопштило је да загађење обухвата висок нивоу олова, баријум и хрома, као и нафтних једињења. У тој области претежно живе припадници народа Кећуа и Асуар који се углавном баве ловом и прикупљањем плодова.

Нафтним пољима већ 12 година управља "Плуспетрол", који је највећи произвођач нафте и гаса у земљи, и он ће морати да очисти загађену област, изјавио је министар екологије Мануел Пулгар-Видал.

Али Влада је, такође, јасно рекла да ни "Оксидентал петролеум", који је управљао пољима прије "Плуспетрола", није адекватно ријешавао проблем загађења. Та компаније је тамо почела да буши нафту 1971, а "Плуспетрол" је преузео 2001.

Ванредно стање, које ће бити на снази 90 дана, налаже да се одмах предузму мјере за смањење ризика од загађења по локално становништво. "Плуспетролу" је у јануару одређена казна од 11 милиона долара, преноси АП.

"Знамо да компанија ‘Плуспетрол’ није водила рачуна о екологији. Ако је у неком тренутку и предузела неке мјере то није урађено на одговарајући начин, а то се односи и на оне који су били на власти у периоду од 2003. до 2005", казао је Пулгар-Видал. Он није прецизирао колике су размјере загађења нити је изнио процјену колико би коштало чишћење.

Министарство екологије је на свом сајту објавило да је влада почела да преузима административне мјере против "Плуспетрола" у марту 2012. због загађења у блоку 1АБ, који је већ дуго највеће нафтно поље у Перуу.

Министар за животну средину Мануел Пулгар-Видал сматра да је "Плуспетрол" који је аргентински, слабо очистио нафтне мрље у области ријеке Пастаса (Пастаза), на граници Еквадора.

Тамошње домородачко становништво се годинама жали на загађење и на неуспијех владе да га ријеши. Пулгар-Видал је рекао да ће "Плуспетрол" који тамо послује од 2001. године, бити дужан да очисти загађену џунглу.

Влада је 90-дневно ванредно стање објавила у понедељак, недељу дана пошто је група посланика посетила загађени регион.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *