Перић сиви тић открио идеолошки савез РТРС-Бука-МСУ РС

У оквиру пратећег програма изложбе „Таштина малих разлика“ британског умјетника Грејсона Перија, која се може погледати у Музеју савремене умјетности Републике Српске до 20. октобра, публика ће имати прилику да види и јединствени документарни ТВ серијал „Неукус ни случајно“ који прати креативни процес умјетника током стварања изложбе.

среда, септембар 13, 2017 / 20:54

Пошто смо већ писали о томе да оне институције које финасирају грађани Српске имају обавезу да пишу азбуком, а посебну пажњу зато воде о ријечима које се не могу писати на српском језику, па су лако уочљиве.

Пробајте овај пут видјети шта је то недостојно нашег језика по избору МСУ РС, те једног природног савеза између лажно србољубне РТРС и сорошевског програмски прохрватско-муслиманског портала Бука из Бање Луке, који је обзнањен у овом саопштењу поменуте институције.

Све је то логично, осим у Дневнику РТРС када неком треба рећи да је мањи Србин од очекиваног.

Ни случајно полтрони

Тродјелни документарни серијал у продукцији британског Канала 4 (Channel 4)С Грејсоном Перијем неукус ни случајно / All in the Best Possible Taste with Grayson Perry, награђен је престижном наградом БАФТА, а биће приказиван на каналима РТРС и РТРС Плус. Премијере епизода се могу погледати у наредна три четвртка (14, 21. и 28. септембра) на каналу РТРС Плус у термину од 22.00.

Грeјсон Пери је одувијек био фасциниран укусом – зашто људи купују одређене ствари или носе одређену одјећу и шта те одлуке говоре о њима. У овом тродијелном серијалу, Пери је провео вријеме са сваком од друштвених класа Британије, покушао да разумије њихов укус и објасни нам га кроз своју умјетност. У свакој од епизода умјетник покушава да схвати начин живота људи са различитих нивоа друштвене љествице – радничке класе малог града Сундерланд, средње класе у Тунбриџу Велсу и на крају више класе Костволдса.

На крају, свака од епизода се завршава позивом људима које је Грејсон упознао током свог пута на откривање завршених таписерија, у једној од најпознатијих галерија савремене умјетности у Лондону. Они имају прилику да реагују на умјетничка дјела и дискутују са Грејсоном о начину на који је одлучио да прикаже њихов укус.

Овај серијал приказује Грејсонов креативни процес, од почетних идеја које је добио током свог истраживања до скицирања дјела на основу онога што је доживио. Грејсон је након тога дизајнирао таписерије које су произведене у Белгији по његовим спецификацијама које су резултирале изложбом „Таштина малих разлика“.

Изложба Таштина малих разлика“ је у заједничком власништву колекције British Council-a и колекције Arts Council којом управља лондонски Southbank центар. Она је поклон умјетника и галерије Victoria Miro, а реализована је уз подршку британске телевизије Channel 4, организације Art Fund и фондације Sfumato и компаније Alix Partners.

И што је посебно битно:

Изложба у МСУ РС је реализована у сарадњи са British Council-om, уз подршку Града Бањалуке, Министарства просвјете и културе Републике Српске и Бањалучке пиваре, а медијски партнери су РТРС и портал Бука.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *