Перенчевић: Тополовић мора поднијети оставку

Послије ревизије у Дому здравља Лакташи начелник општине Милован Тополовић треба да преузме одговорност и да поднесе неопозиву оставку. Предсједник Скупштине општине треба у року од 60 дана да распише нове изборе, рекао је члан Општинског одбора СДС Лакташи и кандидат за начелника на прошлим изборима Жељко Перенчевић. По први пут је извршена ревизија пословања […]

понедељак, децембар 24, 2012 / 01:32

Послије ревизије у Дому здравља Лакташи начелник општине Милован Тополовић треба да преузме одговорност и да поднесе неопозиву оставку. Предсједник Скупштине општине треба у року од 60 дана да распише нове изборе, рекао је члан Општинског одбора СДС Лакташи и кандидат за начелника на прошлим изборима Жељко Перенчевић.

По први пут је извршена ревизија пословања Дома здравља у Лакташима, коју је обавила Главна служба за ревизију јавног сектора у РС-у, показала је низ незаконости због чега је ова здравствена установа добила негативно мишљење.

„Мене није изненадило да финансијски извјештаји не дају истинит и објективан приказ. Током цијеле прошле године, а и у кампањи, сам као кандидат за начелника упозоравао и говорио да финансијско пословање Дома здравља у Лактшима није усклађено с законском и другом правном регулативом,“ рекао је Перенчевић.

Он истиче да је за то одговоран првенствено Начелник општине Милован Тополовић (СНСД), који је са том чињеницом незаконости морао бити упознат. „Ако је то тако, онда се питам из ког је разлога подржао продужавање мандата садашњем директору.“

У 2010. Јавне набавке на тај начин извршене у износу од 373.737 КМ и то лабораторијског материјала, зуботехничког материјала и других лијекова, набавка горива за моторна возила, лож уља, услуге одржавања возила и опреме, материјала за одржавање чистоће, канцеларијског материјала и медецинских образаца и набавку услуга осигурања имовине и радника. За набавке које су проведене и у 2011. Години, укупне вриједности од 464.363 КМ нису провођени поступци јавних набавки, нити су закључени уговори са добављачима.

Перенчевић истиче да је све ово само почетак. „Занимљиво је и да је апотека која је закуплиа просторије у Дому здравља једним дијелом власништво директора те здравствене установе и његовог помоћника.“

Главна Служба за ревизију изнијела је примједбе и на прометовање пословног простора у Александровцу за који није окончана процедура укњижавања власништва, а управи дома здравља је препоручено да преиспитају све активности око изградње амбуланте у лакташком насељу, проведене поступке уговарања и плаћања, донесене одлуке везане за ову инвестицију, као и да окончају поступак уписа власништва на предметном објекту.

Главна служба за ревизију јавног сектора РС-а напомиње у свом извјештају да је у току ове године Тужилаштву РС поднесена анонимна пријава против директора Дома здравља за злоупотребу службеног положаја, којом је након проведеног поступка констатовано да нема елемената за подизање оптужнице и она је одбачена. На захтјев ревизије да им о томе предоче писмени документ то није урађено, него им је директор исту одлуку тужилаштва прочитао, што није у складу са одредбама Закона о ревизији јавног сектора РС.

„Не знам шта нас у наредном периоду чека. Клупко се одмотава и бојим се да ће се многи, који су ову власт на прошлим изборима поново подржалаи, дубоко разочарати. Ово је сад само још питање времена кад ће се ова власт у Лакташима повући и рећи да не зна како даље. Предлажем да то учине одмах, јер то би било најбезболније за све,“ рекао је Перенчевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *