Печат времена Крестићу и Нешигорцу

Академик и историчар Василије Крестић и књижевник Иван Негришорац добитници су овогодишњих награда „Печат времена“ за науку и друштвену теорију, односно за књижевност. Признања, која Печат традиционално годишње додељује за стваралаштво, овим ауторима се додјељују за књиге Срби у Угарској1790-1918. (награда за науку и друштвену теорију) и Камена чтенија (награда за књижевност) односно за дјела […]

недеља, мај 11, 2014 / 11:22

Академик и историчар Василије Крестић и књижевник Иван Негришорац добитници су овогодишњих награда „Печат времена“ за науку и друштвену теорију, односно за књижевност.

Признања, која Печат традиционално годишње додељује за стваралаштво, овим ауторима се додјељују за књиге Срби у Угарској1790-1918. (награда за науку и друштвену теорију) и Камена чтенија (награда за књижевност) односно за дјела која су објављена у 2013. години.

Лауреати признања „Печат времена“, која је овај лист установио 2011. године и која се сада додјељују четврти пут заредом, проглашени су одлукама донијетим на завршним сједницама оба „Печатова“ жирија, одржаним прошле недеље у Београду.

Према одлуци жирија „Печатове“ награде за науку и друштвену теорију, ове године се то признање додјељује академику Василију Крестићу за књигу „Срби у Угарској1790–1918.“ (издање Матице српске, Нови Сад, 2013).

Добитнику овогодишње књижевне Награде „Печат времена“, Ивану Негришорцу, признање је додијељено за књигу „Камена чтенија“ (издање куће „Орфеус“, Нови Сад, 2013).

Одлуку о Награди „Печат времена“ за књижевност донио је жири у саставу: проф. др Јован Делић (предсједник) Верољуб Вукашиновић, Бранко Стојановић, Љиљана Богдановић и мр Владимир Димитријевић.

О добитнику „Печата времена“ за дјело из области науке и друштвене теорије одлучио је жири у саставу: проф. др Ратко Марковић (предсједник) проф. др Миле Савић, проф. др Немања Поповић, Љубомир Кљакић, мр Драгомир Анђелковић и Милорад Вучелић.

Награду „Печат времена“ чине Повеља и новчани износ од 500.000 динара.

„Печат времена“ за књижевност раније су добили – Матија Бећковић (2011) Рајко Петров Ного (2012) Милован Данојлић (2013); „Печат времена“ за науку и друштвену теорију додијељен је историчару Милораду Екмечићу (2011) Чедомиру Попову (2012), те Милу Ломпару и Славенку Терзићу (2013).

Награде „Печат времена“ за науку и друштвену теорију и „Печат времена“ за књижевност, у складу са намјером утемељивача награде, додјељују се ауторима и дјелима која су значајно обиљежила национално књижевно стваралаштво, као и области националних друштвено-историјских, културолошких, филозофских и ширих теоријских и политичких истраживања.

Традиционално, према замисли оснивача, лауреатима се признања уручују 12. маја, на Дан Светог Василија Острошког – свеца покровитеља Награде „Печат времена“. Свечано уручење награда овогодишњим добитницима биће организовано и сада на празник Светог Василија Острошког, у понедељак, 12. маја 2014. године, у 13 часова, у „Звездара театру“ у Београду. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *