ПДП: Одбијена Делићева оставка

Предсједништво ПДП-а одржало је 16. редовну сједницу у Дервенти, гдје је на приједлог предсједника Иванића, једногласно одбило оставку Драгише Делића на мјесто потпредсједника ПДП-а и члана Предсједништва, сматрајући да он треба да настави са обављањем ових функција, саопштено је из ПДП. Такође, Предсједништво ПДП је разматрало и стање у пољопривреди РС и усвојило закључке који […]

субота, март 16, 2013 / 16:23

Предсједништво ПДП-а одржало је 16. редовну сједницу у Дервенти, гдје је на приједлог предсједника Иванића, једногласно одбило оставку Драгише Делића на мјесто потпредсједника ПДП-а и члана Предсједништва, сматрајући да он треба да настави са обављањем ових функција, саопштено је из ПДП.

Такође, Предсједништво ПДП је разматрало и стање у пољопривреди РС и усвојило закључке који су у прилогу.

16. сједница Предсједништва ПДП – закључци, пољопривреда

Предсједништво ПДП-а разматрало је, на данашањој сједници, стање у пољопривреди Републике Српске, највеће проблеме који оптерећују пољопривредне произвођаче, као и начине за превазилажење тренутног стања.

ПДП сматра да је стање у пољопривреди у РС катастрофално и да је у последњих седам година Влада РС и Министарство пољоприведе, водопривреде и шумарства показали неспособност да у ову област уведу ред.
Предсједништво је усвојило следеће закључке:

1. Предсједништво ПДП сматра да је посебно забрињавајуће што дуговања за подстицаје према пољопривредним произвођачима, по разним основама, износе око 42 милиона КМ, закључно са 1.мартом 2013.године. С обзиром да се ради о дуговањима који озбиљно угрожавају рад пољопривредних произвођача и на чињеницу да је и Влада РС признала да се они налазе у веома тешком положају, сматрамо да је неопходно у најкраћем року исплатити све подстицаје који касне. Исплата подстицаја кроз кредите комерцијалних банака је недопустива, показује неспособност Владе РС да испуњава своје обавезе и доводи произвођаче у још тежи положај.

2. Према бројним информацијама са терена, одлуке о томе ко ће добити и колико подстицаја доносе се на веома сумњив начин, нетранспарентно, најчешће по властитом нахођењу министра, што проузрокује незадовољство корисника подстицаја и указује на значајну могућност злоупотреба. Тим поводом, Предсједништво ПДП још једном позива на хитно доношење Закона о подстицајима и субвенцијама у пољопривреди, по узору на земље у окружењу, чиме би се ова област законски уредила и могућност злоупотреба свела на минимум.

3. Предсједништво ПДП сматра да су информације о томе да је поднесено више тужби према Републици Српској у износу од 24 милиона КМ од стране концесионара пољопривредног земљишта, због неиспуњавања обавеза од стране Владе РС, узнемирујуће и да траже хитну реакцију надлежних институција. ПДП сматра да се ради о драматичном пропусту Министарства пољопривреде и Владе РС, те тражимо да се утврде одговорни за штету која је на овај начин проузрокована Републици Српској.

4. Предсједништво ПДП је закључило да Влада РС и надлежно министарство није довољно пажње поклањало ни грађанима РС, као крајњим потрошачима пољопривредних производа, што се директно види на чињеници да још увијек није уведена обавезна декларација пољопривредних производа, посебно меса, воћа и поврћа. Позивамо Владу РС да хитно испуни ову законску обавезу и на тај начин омогући да потрошачи знају какву храну купују и којег поријекла, те да се додатно оснажи равноправан третман свих учесника на тржишту пољопривредних производа.

5. Предсједништво ПДП сматра да је потребно што прије укинути вето ОХР-а на Закон о реституцији и денационализацији, те тражи од Владе РС да снажније поведе активности у том смјеру, са основним циљем да се земља врати сељацима и осталим правим власницима.
 

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *