Павићу смета Турска у Карађорђеву

Демократски народни савез подржаве контакте свих земаља, нарочито оних насталих на подручју бивше Југославије, на превазилажењу посљедица рата и распада бивше заједничке државе, али у тим напорима не види мјесто Турској, изјавио је данас лидер ДНС-а Марко Павић. "Сматрамо да је то увлачење Турске на ове просторе. Свједоци смо да је Турска навијач само једне […]

четвртак, април 28, 2011 / 17:47

Демократски народни савез подржаве контакте свих земаља, нарочито оних насталих на подручју бивше Југославије, на превазилажењу посљедица рата и распада бивше заједничке државе, али у тим напорима не види мјесто Турској, изјавио је данас лидер ДНС-а Марко Павић.

"Сматрамо да је то увлачење Турске на ове просторе. Свједоци смо да је Турска навијач само једне стране у БиХ. Зато она не може имати улогу миритеља у Карађорђеву", рекао је Павић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је рекао да ће ДНС наставити подржавати контатке Србије и БиХ, али да Турску треба изоставити, јер није ни потписник Дејтонског споразума, нити је фактор који би могао утицати на рјешавање питања у БиХ.

"Идеје које је изнио предсједник Турске немају плодно тло у Републици Српској и ДНС их никада неће подржати", истакао је Павић.

Према његовим ријечима, предсједник Србије Борис Тадић поновио је да признаје БиХ у дејтонским оквирима, али нико из БиХ, нарочито не чланови Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, нису рекли да признају Србију у њеним границама.

"Није нам јасно зашто Тадић директно не пита своје сусједе и Турску, коју је позвао као медијатора, да се изјасне о томе и да кажу гдје је за њих Косово", каже Павић.

Говорећи о јуче усвојеној Декларацији Парламента ФБиХ, Павић је рекао да она нема посљедице по РС.

"Ако им је повод референдум који је заказан у РС, он је на бази Устава и позитивног законодавства РС, а њихове одлуке немају упориште ни у закону ни у уставу", оцијенио је Павић.

Он је нагласио да је очигледно да се жели створити клима и покушај пребацивања одговорности за неформирање власти у БиХ и за "накарадно формирање власти у ФБиХ" на РС односно да се Српска увуче у кризу које у РС нема.

"Када се добро прочита Декларација, очита је њена намјера за промјеном Устава. Али ова декларација неће имати посљедице за односе унутар БиХ", закључио је Павић.

Одговарајући на питање о уплитању ОХР-а у питање референдума у РС, Павић је поновио да је ДНС против овлаштења ОХР-а, јер ова канцеларија нема надлежност да мијења и намеће законе, те да сматра да би могућа примјена бонских овлаштења било ново компромитовање високог предстваника.

"ДНС подржава одлуку о референдуму и ОХР нема право да је поништи. Друго је питање зашто ОХР-у не одговара да чује мишљење грађана РС? Зашто неком смета да чује мишљење грађана? Поготово када нас тај неко оптужује да радимо против интереса грађана", каже Павић.

Члан ДНС-а Слободан Наградић изјавио је да је проблематично то што ОХР има нешто против референдума и прије него чује мишљење грађана РС.

"ОХР жели поручити да грађани ни не треба да се изјашњавају када је ОХР ту. Високи представник може посегнути за бонским овлаштењима, јер не одговара домаћим политичарима и нема тога ко се не може наћи на његовом списку. Зато се већина политичких партија залаже за одлазак ОХР-а", рекао је Наградић.

Према његовим ријечима, могуће је да је референдум још један разлог за останак ОХР-а у БиХ, као што је могуће да ОХР за такво шта себи увијек може наћи неки алиби.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *