Павгорд зарадио 21 милион са прометом од 28 милиона

Успјешност и профитабилност предузећа „Павгорд“ из Фоче и њеног власника Гордана Павловића требала би ући у све економске уџбенике.

четвртак, септембар 7, 2017 / 18:23

„Док цијела држава и већина предузећа грца у дуговима и бори се за ликвидност, Павловић обара све свјетске рекорде у профиту. Тако је његов „Павгорд“ у прошлој 2016. години имао укупан промет од 28,81 милион марака на коме је остварио невјероватну добит од 21,28 милиона марака. Поставља се логично питање којом робом се тргује и каква је то маржа па профит износи 75% од укупног промета?“ – пише Небојша Вукановић.

Наводи се да је, поред више бензинских пумпи, угоститељских објеката, техничког осигурања и великог броја транспортних возила, Павгорд између осталог власник и Рудника мрког угља у Миљевини код Фоче.

„Да ли је могуће да се на продаји нафтних деривата и угља зарађују ¾ промета, и какве ли то све погодности и монополске послове добија високи функционер фочанског СНСД-а па годишње зарађује више од 21 милион марака? Додатни куриозитет је да Павгорд има свега 12 запослених радника, и у просјеку сваки је годишње зарадио 2 милиона марака! Било би врло занимљиво погледати колика је плата радницима Павгорда који тако добре раде и привређују, и да ли су и они пријављени на миминалцу?“

Вукановић пише да је само у последње 4 године Павгорд зарадио 35 милиона марака, и још једном „показао колико је за пословни успјех важно бити близу власти и токова новца“.

Наводи се да је Павгорд у жижу јавности доспио након мутних послова и комбинација око преузимања дуга литванске „Укио банке“ за 12,8 милиона марака, и покушаја незаконитог преузимања зворничке „Алумине“ ловећи у мутном скупа са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем.

„Иако Павловић нема никакво образовање, с обзиром на постигнуте резултате било би логично да га Додик именује за министра привреде или финансија, па да своје умијеће и богато искуство искористи за опоравак посртнуле привреде и јавних финансија. Можда би се тада профит Павгорда повећао на 90%, а у буџету отворила још већа буџетска рупа и „Бермудски троугао“!“, закључује Вукановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *