Павгорд понудио 45 милиона КМ за откуп свих потраживања ФГ Бирач

Власник предузећа „Павгорд“ из Фоче Гордан Павловић понудио је данас да за 45 милиона КМ откупи призната потраживања од свих повјерилаца Фабрике глинице „Бирач“ у стечају која износе 90 милиона марака. Скупштина повјерилаца ФГ „Бирач“ у стечају данас је одлучила да повјериоци у року од осам дана, посредством Окружног привредног суда Бијељина, од управе „Алумине“ […]

среда, јун 7, 2017 / 20:21

Власник предузећа „Павгорд“ из Фоче Гордан Павловић понудио је данас да за 45 милиона КМ откупи призната потраживања од свих повјерилаца Фабрике глинице „Бирач“ у стечају која износе 90 милиона марака.

Скупштина повјерилаца ФГ „Бирач“ у стечају данас је одлучила да повјериоци у року од осам дана, посредством Окружног привредног суда Бијељина, од управе „Алумине“ затраже додатна појашњења о посаљедицама заустављања производње у „Алумини“, те да се изјасне о званичној понуди фочанског бизнисмена, који је понудио откуп признатих потраживања ФГ „Бирач“.

Скупштина повјерилаца након четворочасовног засиједања у Окружном привредном суду у Бијељини није данас гласала о извјештају стечајног управника Лазе Ђурђевића о току спровођења стечајног поступка између двије скупштине повјерилаца, а није гласала ни о предложеним одлукама стечајног управника Лазе Ђурђевића.

Ђурђевић је предложио да га Скупштина повјерилаца задужи да “наложи управи „Алумине“, у случају поновне блокаде рачуна тог предузећа или наставка негативног пословања, планско заустављање производног процеса, а потом обуставу производње, те отварање стечајног поступка над „Алумином“.

Поред тога, предложио је да га Скуштина задужи да “у случају заустављања производње у „Алумини“ наложи управи „Механике“ да и она поднесе захтјев за отварање стечајног поступка”.

„Алумина“ од 2013. до данас остварила добит од 26,4 милиона КМ

На данашњој Скупштини Лазо Ђурђевић је информисао је повјериоце да је рачун „Алумине“ 26. априла ове године привремено деблокиран на 60 дана, те да је „Алумина“ због отежаног пословања петог маја ове године Окружном привредном суду у Бијељини поднијела писмени приједлог за покретање стечајног поступка.

„Предузеће „Алумина“ отежано послује због губљења кредитне способности, губљења повјерења код добављача, а и због губљења повјерења код купаца због отежаног снабдијевања купаца готовим производима. Подсјећам да је над ФГ „Бирач“ стечај отворен осмог априла 2013. године и да је „Алумина“ наставила пословање након отварања стечајног псотупка над ФГ „Бирач“. Од тада је „Алумина“ закључно са 30. априлом ове године остварило укупну кумулативну добит од 26,4 милиона КМ“, истакао је Ђурђевић, нагласивши да је на дан отварања стечајног поступка у ФГ „Бирач“ било запослено 950 радника, те да сада у „Алумини“ ради 1.400 радника.

Ђурђевић је истакао да покзатељи успјешности пословања, упркос катастрофално наслијеђеном стању, имају добар правац промјена, те да ова констатација стоји све до момента блокаде трансакционог рачуна „Алумине“ која је извршена од стране предузећа „Павгорд“ Србиње 12. априла 2017. године.

Блокада рачуна се директно одразила и на пословни резултат који је остварен у априлу ове године.

„Проузроковани су огромни проблеми око набавке сировина и репроматеријала, пошто „Алумина“ није била у могућности да плаћа преузете обавезе. Рачун је био блокиран до 26. априла када је привремено деблокиран“, рекао је он и додао да сада скептичност и неповјерење према „Алумини“, не исказују само добављачи сировина, већ и пословне банке.

Повјериоци незадовољни радом стечајног управника

У расправи је замјерено стечајном управнику Лази Ђурђевићу да није предузимао законом прописане мјере како стечај не би трајао већ четири године.

Миле Чајевић, пуномоћник повјериоца „Хемија замјерио је Ђурђевићу што је дозволио да се поведе више парничних поступака, који трају изузетно дуго, а није искористио могућност нагодбе или дјелимичног намирења.

Чајевић је предложио да стечајни судија, Божана Гужвић, искористи своја законска овлаштења и да донесе одлуку о смјени стечајног управника који, како је рекао, нема идеју како да оконча стечајни поступак, непотребно парничи и непотребно излаже стечајног дужника трошковима.

Одговарајући на ове оптужбе, Ђурђевић је изјавио да су на прошлој сједници Скупштине повјерилаца донесене одређене мјере и одлуке, те да су парнични поступци неминовни, како би се створили услови за окончање стечајног поступка. Он је подсјетио овог и друге повјериоце да се литванска Укио банка у овом стечају пријавила као разлучни повјерилац, а не као стечајни повјерилац. Ђурђевић је истакао да тражење његове смјене од стране Чајевића има сасвим другу позадину.

Горан Гајић, предсједник Одбора повјерилаца, заступник признатих потраживања Министарства финансија, односно Владе РС у износу од 12 милиона КМ, изјавио је да је задовољан извјештајем стечајног управника, те да ниједна одлука није прошла без сагласности Одбора повјерилаца. Он је подсјетио да су укупна призната потраживања Министарства финансија РС, Пореске управе РС, фондова, и других јавних предузећа око 50 милиона КМ.

„Влада РС није могла у кратком времену да донесе одлуку о приједлогу стечајног управника који се тиче прихватања приједлога за планско заустављање производног процеса у „Алумини“ и о таквој одлуци могу гласати тек када Влада РС о томе заузме свој став“, био је изричит Гајић.

Стечајни управник Лазо Ђурђевић је подсјетио да је законска обавеза одговорног лица и управе „Алумине“ била да поднесе приједлог за отварање стечајног поступка након отежаног пословања, али да је одлука о прекиду производње у „Алумини“ у надлежности Одбора и Скупштине повјерилаца ФГ „Бирач“.

Ђурђевић је истакао да подношење приједлога за покретање стечаја или отварање птеходног поступка за утврђивање услова за стечај не мора значити и прекид производње у „Алумини“.

И адвокат Василије Нововић из Фоче, заступник повјериоца „Сектор секјурити“, негативно се изразио о досадашњем раду стечајног управника, изјавивши да је он обављао само техничке радње, без одговора у ком правцу се креће овај стечајни поступак који траје пуне четири године, да ли у правцу банкрота или реорганизације стечајног дужника.

„О евентуланој наплати повјерилаца нема ни ријечи. Овај стечај подсјећа на воз без возног реда у коме је машиновођа скривен у задњем вагону иза одлука Одбора повјерилаца. Осјећа ли стечајни управник одговорност за стање у коме се налази овај стечај, макар и морлане природе. У случају да „Алумина“ оде у стечај, губи се било каква шанса да ови повјериоци намире бар дио својих потраживања“, нагласио је Нововић.

Нововић је подсјетио да је за трошкове парничења издвојено до сада око 650.000 КМ, те да ће тај износ бити и већи, око милион КМ, истакавши да се овај стечајни поступак налази у безизлазној фази.

Ђурђевић је изјавио да се ни најмање не осјећа одговорним, истакавши да су све парнице до сада добијене.

Стевановић: Актуелна управа „Алумине“ ради горе него што су радили Литванци

Зоран Стевановић, повјерилац, иначе градоначелник Зворника, није се сложио да су проблеми у „Алумини“ настали блокадом рачуна, истакавши да су проблеми наступили мјесец, два раније, нагласивши да је добио информације да актуелна управа „Алумине“ „ради горе него што су радили Литванци“.Резултат слика за зоран стевановиц

„Продајом велике количине робе довели су у питање производни процес. Кад човјек изгуби три литра крви, онда он није у стању да функционише. Редовна испорука робе купцима сада је десеткована. Молим стечајног управника да провјери ове наводе“, истакао је Стевановић, упитавши да ли је Одбор повјерилаца ФГ „Бирач“ дао сагласност и да ли је требало дати Управном одбору „Алумине“ на потписивање вишемилионског уговора са чешком компанијом, подсјетивши да је управа „Алумине“ након што је прије годину и по дана купила аутомобил „Ауди А6“ сада купила „мерцедес“ вриједан 200.000 КМ, што је драстичан примјер недомаћинског пословања у тренутку док за електричну енергију дугује три милиона марака, с каматама од 18 одсто на годишњем нивоу.

Ђурђевић је одговорио да он на блокаду рачуна „Алумине“ није ногао утицати, те да је све одлуке и мјере до сада предлагао у циљу заштите интереса стечајних повјерилаца и заштите имовине стечајног дужника. Он је истакао да од њега, нити од Одбора повјерилаца није тражена сагласност за куповину аутомобила.

Ђурђевић је покушао да објасни Скупштини повјерилаца и да морају разликовати стечајни поступак над ФГ „Бирач“ од евентуланог новог стечајног поступка над „Алумином“, нагласивши да треба раздвојити потраживања из једног у односу на потраживања која би настала у другом стечају.

У завршном дијелу овог рочишта стечајни судија Божана Гужвић је подсјетила да се пред Окружним привредним судом у Бијељини води више спорова, а највећи је био спор у коме је одлучивано о пријављеном, а оспореном потраживању Укио банке као разлучног повјериоца, а још се воде и спорови усмјерени на поштовање уговора о залогама имовине сада зависних привредних друштава ФГ „Бирач“. Она је нагласила да се ради о изузетно сложеним привредно – правним споровима који имају за циљ да разријеше односе између Укио банке из Литваније и ФГ „Бирач“.

У међувремену је закључен и уговор о октупу потраживања између Укио банке и „Павгорда“ што је додатно закомпликовало процесне ситуације у овим привредним споровима, нагласивши да је површан приступ рјешавању таквих спорова недопустив.

Наставак Скупштине повјерилаца заказан је за 11. септембар. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *