„Патриоте“ срушиле „грађане“ са власти у кантону Сарајево

Премијер Кантона Сарајево Фикрет Мусић, чијој је Влади синоћ изгласано неповјерење, изјавио је да је смјена Владе КС програмирана и раније договорена. "Сматрам да сам на свако поглавље које нам се ставља на терет дао смислен и сврсисходан коментар. Ово је вид предизборне кампање, али ја као легалиста прихватам одлуку надполовичне већине", рекао је Мусић. […]

недеља, септембар 23, 2012 / 10:40

Премијер Кантона Сарајево Фикрет Мусић, чијој је Влади синоћ изгласано неповјерење, изјавио је да је смјена Владе КС програмирана и раније договорена.

"Сматрам да сам на свако поглавље које нам се ставља на терет дао смислен и сврсисходан коментар. Ово је вид предизборне кампање, али ја као легалиста прихватам одлуку надполовичне већине", рекао је Мусић.

Скупштина КС касно синоћ, након вишесатне расправе, изгласала је неповјерење Влади. За смјену Владе КС гласало је 18 заступника, 14 је било против, а један суздржан.

Приједлог за гласање о неповјерењу Влади КС раније је потписало 13 заступника из Странке демократске акције (СДА), Странке за БиХ (СБИХ), заступник Босанске странке (БОСС) Есед Радељаш и независни заступник Енес Зековић.

Према ријечима заступника Наше странке Предрага Којовића, који је био суздржан током гласања, СДА је изазвала хаос и блокаду на свим нивоима власти у БиХ.

"Не видим шта ће бити учињено за грађане КС у наредне двије године, након ове ‘реконструкције реконструкције’ Владе. Њихови мотиви били су политикантски", рекао је он.

Заступник Савеза за бољу будућност (СББ) Кенан Адемовић сматра да је смјена Владе корак назад за Кантон Сарајево.

"Ово је предизборно вријеме, а грађани треба да се сјете шта им је говорено прије двије године, а шта данас имају од тих обећања, посебно Социјалдемократске партије (СДП) БиХ", поручио је заступник СБИХ Бесим Мехмедић.

Како је казао, будућа влада треба да зна да новац који троши није њен, већ свих грађана који плаћају порез.

"Свака влада која то узме себи за програм биће квалитетна", додао је Мехмедић.

Заступник Социјалдемократске уније (СДУ) БиХ Нермин Пећанац оцијенио је да је извршна власт, предвођена СДП-ом, у континуитету од 18 мјесеци изгубила подршку Скупштине КС "захваљујући себи".

"Да људи из СДП-а нису напустили клуб ове странке, до смјене Владе можда не би ни дошло. Ово није побједа опозиције, ово је више побједа гдје је СДП поразио сам себе", казао је Пећанац.

Независни заступник Енес Зековић оцијенио је лошим рад Владе КС, коју је предводио СДП.

"Како су радили, тако су и зарадили", рекао је Зековић, коментирајући смјену Владе.

Према ријечима заступника СДА Амира Зукића, смјена Владе не само да је захтјев одређених заступника, "него је и продукт и жеља академске заједнице чија воља се не поштује".

"Смјену Владе траже, између осталих, грађани који су против диктатуре, тираније и неуставног дјеловања, те припадници Министарства унутрашњих послова КС и борачке популације", рекао је Зукић.

Напоменуо је да у наредних мјесец дана треба бити именован нови мандатар и чланови Владе.

На питање новинара да ли ће бити смјена у Скупштини КС, Зукић је казао да то зависи од начина и законског дјеловања њеног руководства.

"Ако буду поштовали Пословник и процедуре, односно све оно што Устав налаже, имаће подршку", закључио је Зукић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *