Патријарх Вартоломеј против преправки на Аја Софији

Васељенски патријарх Вартоломеј поновио је да је против све присутнијих позива у Турској да се древна Аја Софија преправи и да буде само џамија, преноси грчки дневник „Екатимерини“.  "Уколико би Аја Софија требала да постане поново богомоља, онда треба да буде црква, јер је као таква изграђена", рекао је Вартоломеј на састанку православних патријарха и […]

недеља, март 9, 2014 / 17:25

Васељенски патријарх Вартоломеј поновио је да је против све присутнијих позива у Турској да се древна Аја Софија преправи и да буде само џамија, преноси грчки дневник „Екатимерини“.

 "Уколико би Аја Софија требала да постане поново богомоља, онда треба да буде црква, јер је као таква изграђена", рекао је Вартоломеј на састанку православних патријарха и владика у Истанбулу.

Аја Софија је изграђена као хришћанска базилика у шестом вијеку, али је преуређена у џамију након освајања Константинопоља 1453. године.
Здање је преуређено у музеј 1935. године по наређењу секуларног лидера Мустафе Кемала Ататурка.

Поједини аналитичари истичу да је Тајип Ердоган, турски премијер зачетник идеје да се Аја Софија преуреди у џамију да би прикупио подршку конзервативних присталица пред предсједничке изборе у августу.

Ердоган наводно планира да ублажи реакције на такав потез тиме што ће одобрити поновно отварање богословије грчке православне цркве на острву Халки код Истанбула.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *