Патријарх у Истанбулу: Састају се поглавари православних цркава

Његова светост патријарх српски Иринеј боравиће од данас до недјеље, 9. марта, у Истанбулу, гдје ће присуствовати састанку поглавара свих канонских православних цркава. У оквиру скупа биће одржано саборно савјетовање о актуелним темама у цркви и друштву, објављено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/. Паријарх Иринеј путује на састанак поглавара свих канонских православних цркава […]

среда, март 5, 2014 / 11:46

Његова светост патријарх српски Иринеј боравиће од данас до недјеље, 9. марта, у Истанбулу, гдје ће присуствовати састанку поглавара свих канонских православних цркава.

У оквиру скупа биће одржано саборно савјетовање о актуелним темама у цркви и друштву, објављено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Паријарх Иринеј путује на састанак поглавара свих канонских православних цркава на позив патријарха цариградског Вартоломеја.

У пратњи патријарха српског биће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и преосвећени епископ бачки Иринеј, као и протојереј Гајо Гајић.

Медији су раније јавили да ће на овом састанку бити разрађени детаљи организације Свеправославног сабора, који ће бити одржан наредне године.

У Цариградској патријаршији очекују да ће Свеправославни сабор допринијети јединству православног свијета и унаприједити сарадњу помјесних православних цркава.

Предвиђено је да једна од десет планираних тема буде једнообразност црквеног календара.

У врху СПЦ од раније преовладава став да је унутрашње питање цркве да ли ће користити Јулијански или Грегоријански календар.

Осим СПЦ, Јулијанског календара данас се придржавају и патријаршије Јерусалима, Москве, Грузије и манастири на Светој гори атоској.

Ове цркве непокретне празнике славе 13 дана касније него што то предвиђа Грегоријански календар.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *