Патријарх српски похвалио платформу за Косово

Платформа државног врха је крупан и важан корак који нуди најбољи начин за рјешавање косовског проблема, изјавио је поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријрх Иринеј и истакао је да је за СПЦ „недопустиво да се између Србије и Косова прави било каква граница”. Детаљи платформе државног врха за рјешавање питања Косова и Метохије се могу […]

недеља, децембар 30, 2012 / 17:43

Платформа државног врха је крупан и важан корак који нуди најбољи начин за рјешавање косовског проблема, изјавио је поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријрх Иринеј и истакао је да је за СПЦ „недопустиво да се између Србије и Косова прави било каква граница”.

Детаљи платформе државног врха за рјешавање питања Косова и Метохије се могу мијењати, али суштина је добра, изјавио је поглавар СПЦ патријар Иринеј у емисији „Седмица” Првог програма Радио Београда.

Он је оцијенио да је платформа крупан и важан корак и да се до ње „могло доћи и неколико година раније, али никад није касно”.

Патријарх Иринеј подржава дијалог премијера Србије Ивице Дачића и Хашима Тачија.

„Сваки проблем се мора решавати дијалогом. И од овог дијалога очекујем праведно решење”.

Он је нагласио да је за Српску православну цркву „недопустиво да се између Србије и Косова прави било каква граница”.

Патријарх сматра да политика „и Европа и Косово” није немогућа.

„Ми смо део Европе и ту нема дилеме. Али, ако неко од нас тражи да се одрекнемо Косова да бисмо били део европске заједнице, онда је то превисока цена коју не можемо да платимо”, заклучио је патријарх Иринеј.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *