Патријарх Иринеј: Сарајево не смије остати без хришћана

Његова светост патријарх српски Иринеј апеловао је током молитве за мир у Катедрали Срца Исусова у Сарајеву да се сва хришћанска браћа потруде да Сарајево не остане без хришћана. "Имам слободу да са овог светог места, пре свега представницима црквене јерархије и свој браћи хришћанској упутим апел да се потрудимо да Сарајево не остане без […]

недеља, септембар 9, 2012 / 11:02

Његова светост патријарх српски Иринеј апеловао је током молитве за мир у Катедрали Срца Исусова у Сарајеву да се сва хришћанска браћа потруде да Сарајево не остане без хришћана.

"Имам слободу да са овог светог места, пре свега представницима црквене јерархије и свој браћи хришћанској упутим апел да се потрудимо да Сарајево не остане без хришћана. Ово је древни хришћански град", поручио је синоћ патријарх српски.

Патријарх Иринеј захвалио је Богу што је омогућио заједничку молитву које би требало да се догађају чешће у времену у којем живимо, "када су вредности помакнуте на периферију људских интереса и идеологија".

"Молим се Господу да нас зближи! Много је времена прошло од када смо се ми хришћани поделили. Наш народ има изреку и каже: `подељена кућа је осуђена на пропаст`. Много је времена прошло у подељености те то захтева много времена и да се зближимо", рекао је Његова светост.

Патријах Иринеј је нагласио да хришћани имају исто Јеванђеље које се чуло током синоћње молитве и многе друге истине које су јединствене.

"На томе би требало да градимо нашу будућност", истакао је патријарх српски, захваливши домаћину кардиналу Винку Пуљићу што је уприличио мису поводом Међународног сусрета за мир у Сарајеву који организује заједница Светог Егидија.

Током проповиједи кардинал Пуљић захвалио је посебно за присуство српског патријарха, које носи поруку мира.

Посебну захвалност Пуљић је изрекао заједници Светог Егидија што је изабрала Сарајево као мјесто сусрета молитве за мир.

"Молитва нам је била снага за издржавање страхота рата.Сада се све више надвија облак безнађа, па нам је важно да из овог града крене порука наде и доста позитивне енергије – да није гријех што смо различити, већ у тој различитости треба да стварамо живот и суживот толеранције и настојимо да изградимо боље сутра", нагласио је Пуљић.

Патријарх Иринеј стигао је јуче у Сарајево гдје му је у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице приређен дочек и у његову част служена доксологија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *