Патријарх Иринеј: Нема подјела у СПЦ

У Српској православној цркви (СПЦ) нема подјела, тврди патријарх Иринеј након што су се у јавности појавиле шпекулације о два става Цркве о Косову – једном који је предочен јавности, а од кога се СПЦ ограђује, и другом који је, како каже, достављен предсједнику Србије Томиславу Николићу и није намијењен медијима. "У цркви нема подела, […]

субота, децембар 8, 2012 / 17:46

У Српској православној цркви (СПЦ) нема подјела, тврди патријарх Иринеј након што су се у јавности појавиле шпекулације о два става Цркве о Косову – једном који је предочен јавности, а од кога се СПЦ ограђује, и другом који је, како каже, достављен предсједнику Србије Томиславу Николићу и није намијењен медијима.

"У цркви нема подела, а све друго је плод новинарских шпекулација и измишљотина", рекао је патријарх Тањугу.

Он је поновио да писмо које се појавило у медијима није став Синода СПЦ, али и да Црква нема намјеру да јавности стави на увид писмо које је прослијеђено државном врху.

Патријарх не мисли да бура која се тим поводом подигла у јавности штети Цркви и подсјећа да су се Синод и Сабор до сада више пута оглашавали по питању Косова и да је њихов став јасан.

Буру у јавности изазвао је такозвани "тајни меморандум СПЦ" у којем Синод од државног врха Србије у осам тачака тражи одбацивање приједлога о инегрисаном управљању административним прелазима на Косову и Метохији.

Наводни меморандум је објавио београдски "Недјељник" с напоменом да је он достављен предсједнику, премијеру, потпредсједнику владе Александру Вучићу, као и лидеру Демократске странке Драгану Ђиласу.

Истовремено, објављени интервју митрополита Амфилохија у том недјељнику навео је поједине медије да закључе да је он аутор наводног меморандума и иницијатор веома оштре критике упућене државном врху.

Митрополит је тренутно на путу у Америци и није доступан за било какав коментар, речено је Тањугу у Патријаршији.

Извор близак црквеној влади Тањугу је, међуитм, рекао да наводни меморандум који се нашао у медијима јесте став Цркве и да осам објављених тачака представљају дио меморандума СПЦ о Косову објављеног 2003. године.

Ријеч је о публикацији коју је могуће наћи у свакој црквеној књижари и објављена је на српском и на енглеском језику.

Отуда није јасно, каже исти извор, због чега се Црква ограђује од тих ставова.
"Не улазећи у то ко је писмо писао и ко га је потписао, оно је некако логично у смислу критике власти која у вези Косова ради то што ради. Да то којим случајем ради претходна власт, било би још драматичније", рекао је извор Тањуга и додао да су изјаве појединих црквених великодостојника, па и патријарха, с тим у вези збуниле не само грађане већ и поједине високе представнике Цркве.

И аналитичар Мирко Ђорђевић каже да нема сумње да је писмо објављено у "Недјељнику" дио Меморандума СПЦ-а о Косову из 2003. године.

"Сасвим је могуће да је Црква у међувремену имала потребу да веома тврд став о Косову ублажи па је дошло до збуњућих изјава црквених званичника", каже Ђорђевић и подсјећа да Црква ниједном до сада није мијењала свој став о косовском питању.
Он сматра да је објављивањем меморандума из 2003. године неко у Цркви желио да поручи да СПЦ и даље не одустаје од својих ранијих ставова о Косову, али и да се противи томе што се дијалог у Бриселу води без њене воље.

С друге стране, аналитичар Живица Туцић каже да се Патријарху и владици Иринеју мора вјеровати да писмо објављено у медијима није став црквене владе.
Он, међутим, сматра да је важно знати ко је то писмо из Цркве прослиједио јавности, односно ко је имао ту могућност, па и слободу да га представи као синодално.
"Да је којим случајем Црква потврдила да је објављено писмо њено, то би знацило драстичну конфронтацију Цркве не само са владом, већ и са већином у политичком спектру и већим дјелом јавности", каже Туцић.0 КОМЕНТАРА

 1. Е наши пастири…

  Какав тајни документ за државни врх, какво скривање и конспирације… Као да смо у Ватикану.
  Па ваљда став Цркве мора бити јаван.
  Кога се бојите, народа? ЕУ? Шиптара? Па јесте ли Црква, или нисте?

  Какво ублажавање ставова и ограђивање од онога што сте тврдили прије 10 година? Шта се промијенило? Или можда боље, ко се промијенио?

  Само ви наставите тим путем, добиће Артемије још следбеника…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *