Патријарх: Хришћанство у Сарајеву угрожено

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Сарајеву да је хришћанство у овом граду веома угрожено и да некадашњи српски народ, који је чинио „главнину Сарајева“, више не живи овдје. Након посјете Старој православној цркви на Башчаршији, патријарх Иринеј је истакао да је најтрагичније то што многи нису у прилици да се врате, […]

понедељак, септембар 10, 2012 / 13:13

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Сарајеву да је хришћанство у овом граду веома угрожено и да некадашњи српски народ, који је чинио „главнину Сарајева“, више не живи овдје.

Након посјете Старој православној цркви на Башчаршији, патријарх Иринеј је истакао да је најтрагичније то што многи нису у прилици да се врате, иако су жељели.

„То је посебан проблем, како наш тако и целога света, посебно Европе, да се исправи велика неправда да они који су силом прилика напустили своје домове да могу да се врате својим домовима, храмовима и својим гробљима и местима где је српски народ вековима живео“, рекао је патријарх српски новинарима.

Његова светост патријарх српски Иринеј нагласио је да је ово трећи пут да посјећује Сарајево и да су прве двије посјете биле у много повољнијим приликама за српски народ у Сарајеву, те да је ово посјета са посебним разлогом, пригодом и условима у којима се налази српски народ.

Патријарх Иринеј је рекао да је дјелимично упознат о проблемима повратка имовине православне цркве у Сарајеву.

„Знам да тај проблем постоји и овде као и у Србији. Овде се изгледа српски народ и српска црква маргинализују, јер није учињено оно што је учињено другим црквама и другим верским заједницама“, нагласио је патријарх.

Патријарх Иринеј је рекао да ће Српска православна црква учинити са своје стране колико може да помогне да тај проблем буде ријешен на начин који је једино повољан и нормалан.

„Колико ћемо успети – видећемо, али сматрам да ће то ипак временом морати да се реши“, закључио је патријарх Иринеј.

Његова светост патријарх српски Иринеј учествује на Међународној конференцији за мир „Наша је будућност живјети заједно – религије и културе у дијалогу“, која се од 9. до 11. септембра одржава у Сарајеву, у организацији заједнице Светог Егидија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *