Паштровићи спријечили рушење храма на Светом Стефану

Житељи Будве и Светог Стефана спријечили су синоћ специјалне полицијске јединице, грађевинску и туристичку инспекцију, и, за сада непознате извршиоце рушења, за које се претпоставља да су доведени из ЗИКС Спуж, са намјером да срушe Храм Светог Александра Невског.  Како су нам мјештани пренијели „десант на Свети Стефан“ је отпочео кружењем војних десантних чамаца и […]

петак, април 22, 2011 / 14:30

Житељи Будве и Светог Стефана спријечили су синоћ специјалне полицијске јединице, грађевинску и туристичку инспекцију, и, за сада непознате извршиоце рушења, за које се претпоставља да су доведени из ЗИКС Спуж, са намјером да срушe Храм Светог Александра Невског.

 Како су нам мјештани пренијели „десант на Свети Стефан“ је отпочео кружењем војних десантних чамаца и полицијског хеликоптера, а потом гомилањем полицијских јединица које су кроз групу вјерника "спровели" инспекцијске органе предвиђене да надзиру рушење и извршиоце унутар зидина Светог Стефана.

Једна полицијска јединица је остала на превлаци која спаја Свети Стефан са копном, како би спријечили вјернике да омету рушитеље и скрнавитеље православне светиње.
Народ на челу са паштровским парохом оцем Синишом Смиљанићем, окупио се око 18 и 30 у знак протеста и молитвено пјевао православне пјесме.

Друга полицијска група, из правца копненог дијела МЗ Свети Стефан, састављена од полицајаца ЦБ Будва и специјалне јединице, опремљене шлемовима, штитовима, панцирима, пендрецима и другом опремом за разбијање демонстрација, око 19 и 15 насрнули су на вјернике, али је главни удар на мирни народ извршен с леђа, од стране припадника МУП-а који су стајали на „мосту“ између острва и копна.

У том удару, полицајци су користили све методе да мучки изударају мјештане, а да то не региструју камере. Већина вјерника има крвне подливе и расјекотине на поткољеницама и по ногама, од удараца полицијских чизми.

Ускоро је пролаз према Светом Стефану био у потпуности запријечен полицијом, али вјерници нијесу одустајали, већ су били ријешени да до краја остану, у савршеном реду и достојанствено покажу отпор сили, која се дрзнула да руши светињу на Велики четвртак.

Око 21 и 30 уз громогласни аплауз, полицијски кордон је добио наредбу да се повуче, а отац Синиша Смиљанић и Предсједник МЗ Свети Стефан Видо Анђус, обавијестили су вјернике да је постигнут договор између Митрополита Амфилохија и премијера Лукшића да се обуставе сви даљи потези, док се послије празника не уприличи састанак на коме ће бити донијето разумно рјешење.

Извршитељи рушења, који су највјероватније доведени из завода за извршење кривичних санкција у Спужу, чим су, уз јако полицијско обезбјеђење доведени пред цркву Св. Александра Невског, видјели шта им се даје као „посао“, одбили су да приступе извршењу.

Пола сата послије повлаћења специјалаца, из града – хотела, повукла се и полицијска група која је штитила владине инспекцијске службенике и момке, који су данас, на Велики четвртак купили своју карту искупљења. Несуђени извршитељи и апсолутни хероји дана, испраћени су громким аплаузом и поклицима благослова мјештана и вјерника.

-Тражићемо хитно засиједање Скупштине оопштине Будва, како би утицали на смиривање ситуације. Најреалније је да се полицијски кордон повуче, да се повуку извршитељи рушења- рекао Ђорђе Вујовић одборник СО Будва из Нове српске демократије.

-Ја сам одавде и сви из моје породице су рођени на острву Свети Стефан. Ова црква која је срушена 1959. године и коју ми, са Божјом помоћу обнављамо, данас се поново руши. Присуствовали смо невиђеној демонстрацији силе, са учешћем хеликоптера, десантних чамаца и великог броја специјалаца. Са свих страна су кренули.

Овако би поступили и да је у питању неки други вјерски објекат, али полиција изгледа руши само православне храмове – рекао је Јован Кентера, члан Координационог тима за обнову цркве Св. Александра Невског: "0 КОМЕНТАРА

  1. е ово је јад и чемер, црвених хрвата у црној гори, шта све не чине ти биједници!?
    Док се код нас Срба води полемика „шта фали играти фудбал на Велику суботу..“?? Послије се питамо гдје нам је нестала вјера, кад се ђеца престану рађати?

    Свака част овим мјештанима, јесу малобројни, али су високо патриотски-патријархално свјесни и савјесни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *