Пастор против Чанковог аутономашког фронта

Предсједник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да је неприхватљиво свако конфронтирање између Београда и Новог Сада или стварање некаквог војвођанског фронта.  Пастор је нагласио да се Савез војвођанских Мађара неће прикључити аутономашком фронту, који иницира лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак. "Реч фронт значи укопавање, па укопани у блатњавим […]

субота, август 18, 2012 / 09:18

Предсједник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор рекао је да је неприхватљиво свако конфронтирање између Београда и Новог Сада или стварање некаквог војвођанског фронта.

 Пастор је нагласио да се Савез војвођанских Мађара неће прикључити аутономашком фронту, који иницира лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

"Реч фронт значи укопавање, па укопани у блатњавим рововима из којих би свак на свакога пуцао не бисмо ништа решили. То би било стање смрти из којег би политички преживео мали број људи. Зато сматрамо да фронт који представља некакво ратно стање није начин за постизање икаквог решења", рекао је Пастор за "Блиц".

Он је истакао да је потребан разговор између Републике Србије и покрајине, а не конфронтација са Београдом зарад стицања јефтиних политичких поена.

"Наш раније изречени став о влади Ивице Дачића након његове поруке да аутономија Војводине није против Србије, него аутономија у Србији, остаје непромењен и бићемо конструктивна опозиција", додао је он.

Пастор је рекао да нова Влада Србије заслужује недвосмислену подршку свих грађана, укључујући и оне у Војводини.

"Интерес свих нас је да буде успешна како би стабилизовала политичку сцену у Србији а посебно закомпликоване односе између Покрајине и Републике након одлуке Уставног суда о смањењу војвођанских ингеренција", навео је Пастор.

Он је додао да је неспорно да се одлука Уставног суда мора поштовати, без обзира на то што се лично не слаже с многим дијеловима те одлуке, али је додао да се не могу ни Војводини ускратити нека права које имају чак и локалне самоуправе.

"Решење се може наћи у изменама и допунама Закона о надлежностима у републичком парламенту или доношењем уставног закона. Те измене би, с једне стране, требало да омогуће поштовање одлуке Уставног суда, док би, с друге, покрајинским органима омогућиле да у интересу грађана Војводине обављају веома битне надлежности", сматра Пастор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *