Пашалић: Република Српска изгуби око 2.500 становника годишње

Република Српска сваке године, у просјеку, изгуби око 2.500 становника, што практично значи да је за само шест година нестала једна цијела општина величине Фоче, Новог Града или Лопара, изјавио је познати демограФ Стево Пашалић. "За само четири или пет година овдје се изгуби комплетна генерација дјеце која би се уписала у школу. У односу […]

среда, август 29, 2012 / 08:38

Република Српска сваке године, у просјеку, изгуби око 2.500 становника, што практично значи да је за само шест година нестала једна цијела општина величине Фоче, Новог Града или Лопара, изјавио је познати демограФ Стево Пашалић.

"За само четири или пет година овдје се изгуби комплетна генерација дјеце која би се уписала у школу. У односу на период од прије 11 година, данас имамо око 30.000 ученика мање у основним школама", каже Пашалић.

Он за "Прес РС" истиче да би, ако се и даље буде смањивао број становника, за само четири деценије Српска могла да падне на једва нешто више од 800.000 људи.

"Ако се овакав тренд настави, стручњаци који су радили на реформи пензионог система утврдили су да ћемо 2016. години имати око 1.237.000 становника. Та бројка ће 2026. пасти на 1.154.000, да би већ 2046. број становника у Српској пао испод једног милиона! Број становника се смањује по стопи већој од четири одсто годишње, што је права катастроФа", упозорава Пашалић.

Иако Република Српска још од 2002. године биљежи константан пад наталитета, најновији подаци Републичког завода за статистику показују да је стање постало посебно алармантно од 2007. године, када је, према процјенама, у Српској живјело око 1.439.000 људи, да би данас тај број износио једва 1.424.000.

За разлику од РС, где се број становника из године у годину рапидно смањује, Федерација БиХ још биљежи благи раст становништва по стопи од 0,6 одсто.

Директор Агенције за статистику БиХ Зденко Милиновић каже да, према званичној процјени, у ФБиХ живи око 2,3 милиона становника.

"Међутим, ситуација је различита од кантона до кантона, тако да позитиван природни прираштај имате у Тузланском, Унско-санском или Зеничко-добојском кантону, а негативан у Сарајевском, Херцеговачко-неретванском, Посавском и Ливањском кантону", каже Милиновић.0 КОМЕНТАРА

 1. Podatak o skoro 1,5 miliona stanovnika u Republici Srpskoj je malo čudan kad se stavi u cjelinu ostalih (ne)dostupnih podataka. Prva simptomatična stvar je da uz njega uopšte nema podatka o starosnoj i polnoj strukturi tih 1,5 miliona stanovnika. Dalje, prema dostupnim podacima koje vadim iz sjećanja, ali su sigurno približno tačni, RS ima 240000 zaposlenih, 250000 penzionera i 150000 nezaposlenih. To u zbiru daje oko 640000 radno sposobnih i aktivnih stanovnika i penzionera. Ostalih 800000 su djeca, studenti, neradnici i ljudi koji se nalaze u sivim i crnim zonama. Ako se nadalje uzme negativan tok privredne aktivnosti i sve nepovoljnija raspodjela zaposlenih po javnom i privatnom sektoru koja će dodatno oboriti životni standard građana, potpuno je jasno da će se depopulacija pod uticajem niskog nataliteta i migracija nastaviti. Evolucija čini svoje i postepeno briše nesposobne. Zato je za potpuni preokret u RS potrebna revolucija.

  Lijep pozdrav

 2. Koлико ми је познато господин Пашалић је члан главног одбора СНСД-а.И док „друг члан“овдје прича о демографској катастрофи сједи у главном одбору странке која смањује и овако мале дјечије додатке.У главном одбору странке која иако већ дуго влада није учинила ништа на заустављању ове катастрофе.Тај је одавно образ са гузицом поравнао.

 3. Чак штавише- не да г-дин Пашалић и његова братија не чине ништа- него чак и помажу негативни демографски тренд- опорезивањем лијекова, дјечије одјеће, опреме и прибора, беби-хране; индиферентошћу према јавашлуку и корупцији у здравственом систему; директним и индиректним пропагирањем моралне и друштвене биједе- у јавним РТВ сервисима, промоцијама своје странке-секте, итд.

  У следећих пар седмица постајем отац по први пут- и супруга и ја смо високо образовани, обоје запослени и имамо ријешено стамбено питање- упркос томе смо били приморани да се задужимо да би набавили неопходно за долазак бебе. Ријеч је о елементарним стварима- креветац, колица, носиљка, гегице, постељинице, пелене, итд.

  Сумњам да је иштовани Господин-Демограф упућен у ове ствари- он се, по директиви владајуће секте којој припада, бави теоријом- док ја практикујем магију у спровођењу демографије у праксу. Зна ли Господин-Демограф да је велики број нас будућих родитеља присиљен куповати колица и другу беби-опрему у Републици Хрватској, ЕУ, или чак Србији, због нижих (контролисаних..) цијена, па исте шверцовати као хероин назад у „отаџбину“- како би нам остало довољно да „почастимо“ доктора на Паприковцу?

  Која је сврха Господине-Демографе ваших анализа кад владајућа елита по чијем налогу их пишете не чини ништа да промјени демографске трендове о којима извјештавате?

 4. Dragi moji, pa nas ima otpriike koliko ima pola Beograda. Na ovako velikoj i prelijepoj teritoriji bogatoj prirodnim resursima svaki dan nas je sve manje zahvaljujuci projektu „zlatna milijarda“ ciji cilj je unistenje stanovnistva planete preko jedne milijarde. Afriku unistavaju bolestima, male narode u Evrop , posebno nas na Balkanu unistavaju ratovima i instaliranjem profasistickih mocnika koji ekonomski, duhovno i demografski unistavaju svoj narod. Nemilosrdno i sistematski. Nasega predsjednika su dovezli na svojim tenkovima i ni vjekovno ropstvo pod Turcima, svi strasni ratovi i bune nisu uspjeli kao sto nas unisti ovo istorijsko zlo.
  Ostalo nas je jos u gradovima zapadnog dijela Republike. Vozio sam se proljetos kroz Hercegovinu. Pusta hercegovacka sela , gradovi sumorni i neveseli, od Trebinja do Bilece nisam vidio na cesti pet auta.
  A predsjednik sinoc drsko, sa bezobraznoironicnimdjavoljskim podsmijehom, svojstvenim njemu, kaze da sebi daje za politicki rad 5+, da nema neostvarenih zelja, sto znaci sto je zelio da je postigao, nije li to priznanje paklenog djela.

 5. За њих је и ово што нас има пуно, погледајте реакцију код суше, као да смо ми у Сахари, па нас редовно пичи то врело сунчано љето, а не једна суша у задњих 50 година!?
  Па с којом памети и образом иду у Србију да просе пшеницу, а тамо је 8 милиона душа који исто тако морају јести хљеб?

  Па тамо је гладни наш народ на Косову, који је мјесецима бдио на барикадама да одбране голе животе од шиптара и њима држава Србија је дужна дати пшеницу јер нису имали кад у пољу радити и бранити путеве према Србији, а наше јајаре су цијело љето лежале на плажама бјелосвјетских одмаралишта, па сад се сјетили да пшеницу посуђујемо од Србије, ако су нам то људи давали у рату, зашто нас сад брукају ове снсд-усташе и поново иду тамо да просе нешто што наши вриједни ратари могу да произведу за резерве и за извоз, само да имају нормалну државу!?

  Ова власт показује колико је брине за народ, нимало, гласајте стоко за њих, па да поцркамо једном за свагда!

  http://www.youtube.com/watch?v=onjdz4a8x0s

 6. Bilo bi normalno kada bi sa ovakvom katastrofalnom nezapslenošću 67% omladnine država isterala na ulici da umre bez preduzeća i preživljavanja, DA SVAKE GODINE GUBIMO PO JEDNU TAKVU SUVIŠNU OPŠTINU, a ne svakih šet godina.
  PAŠALIĆA BUDŽETSLIJU I KVAZIDEMOGRAFA BI SKUNUO SA BUDŽETA I NARODNE GRABAČE I DAO MU PLUG U RUKE, PA DA VIDIMO KOJI BI PESMU O NATALITETU PEVAO. PITAO BIH GA GDE SU FABRIKE PO BIJELJINI, BANJALUCI, BRČKOM, DOBOJU, PRIJEDORU, DERVENTI, ZVORNIKU, FOČI…
  Šta treba neko ko je isteran na biro da raša nove članove biroa, i da se jedan deo populacije razmnožava na birou i živi od dečjeg dodataka kao parazitska budžetarska klasa jede budućnost ovog naroda, dok političari toliki milijarderi iznosi stotine miliona pokradenog novca u inostranstvo.

 7. Пашалић је члан „злочиначке организације“ која је уништила Српску,а овдје као јадикује над народном судбином,чиме се квалификовао за лицемјера године. Фуј!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *