Парламент Крима усвојио декларацију о независности

Врховни савјет Крима донио је декларацију о независној аутономији републике и Севастопоља, каже се у саопштењу на сајту парламента. Документ су усвојили посланици као правну основу да се декларише улазак полуострва у састав Русије као и одржавање републичког референдума 16. марта на ком ће се и донијети одлука о статусу Крима. Ако рјешење буде подржано […]

уторак, март 11, 2014 / 14:15

Врховни савјет Крима донио је декларацију о независној аутономији републике и Севастопоља, каже се у саопштењу на сајту парламента.

Документ су усвојили посланици као правну основу да се декларише улазак полуострва у састав Русије као и одржавање републичког референдума 16. марта на ком ће се и донијети одлука о статусу Крима.

Ако рјешење буде подржано од стране самих становника Крима на референдуму онда ће полуострво бити проглашено независним и сувереним. Затим ће се република Крим обратити Русији с молбом да је укључе у састав државе у својству федеративног субјекта.

Са друге стране Руска државна Дума ће размотрити питање приступања Аутономне Републике Крим, Русији 21. марта. Закон који одобрава прелаз нових територија у састав Руске Федерације уведен је на ининцијативу руских партија.

Британски премијер Дејвид Камерон најавио је болне привредне консеквенце за Москву и стављање на провјеру комплетних односа, уколико Русија не престане да дестабилизује Украјину, али и рекао да је руски предсједник Владимир Путин један од ”одлучујућих играча” у кримској кризи коме се жели пружити подршка у доношењу исправних мера.

“Ми њега желимо да подржимо у томе да донесе исправне одлуке, а то су одлуке о разрјешењу кризе, које су у складу са међународним правом, одлуке које поштују право украјинског народа да сопствену будућност лично обликује”, рекао је Камерон данас њемачком таблиоду “Билд” и додао да је управо о томе разговарао са канцеларом Ангелом Меркел, односно, о томе како “Путина поново вратити на исправан пут”.

Камерон каже да не мисли да је Русија “киднаповала” Крим, нагласивши да је Европа у тој кризи веома јединствена и јасно заједно.

“Ми Путину дајемо шансу да се формира једна контакт група и да он са нама разговара о ситуацији у Украјини и на Криму. Ако Путин не буде ту шансу искористио, мораће и он и Русија да узму у обзир болне привредне консеквенце”, рекао је Камерон.

У Думи данас расправа о закону о прикључењу Крима

У доњем дому руског парламента (Думи) данас ће посланици расправљати о приједлогу закона којим би било омогућено да се украјински аутономни регион Крим придружи Русији, изјавио је данас посланик владајуће странке Уједињења Русија Вјаћесла Никонов.

Он је рекао да ће се о том приједлогу закона расправљати и вјероватно предлагати амандмани до 17. марта, а о њему ће се гласати 21. марта, пренио је “Глас Русије”.

Поменути приједлог закона садржи опис процедуре придруживања субјеката Руској федерацији.

Предсједник руског Врховног савјета Владимир Константинов је изјавио како најновије анкете показују да би више од 80 одсто популације Крима, украјинског полуострва са већински руским становништвом, подржало припајање Русији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *