Парастос за страдале у Медачком џепу

Парастосом у цркви Светог Марка у Београду данас је обиљежено 19 година од страдања српских цивила у нападу Хрватске војске на српска села у Медачком џепу код Госпића 1993. године, када је убијено 88 Срба, међу којим 17 жена. Парастос је организовало Удружење породица несталих и погинулих лица у Крајини "Суза", а присуствовали су му […]

недеља, септембар 9, 2012 / 14:05

Парастосом у цркви Светог Марка у Београду данас је обиљежено 19 година од страдања српских цивила у нападу Хрватске војске на српска села у Медачком џепу код Госпића 1993. године, када је убијено 88 Срба, међу којим 17 жена.

Парастос је организовало Удружење породица несталих и погинулих лица у Крајини "Суза", а присуствовали су му представници избјегличких удружења, грађани као и некадашњи предсједник Републике Српске Биљана Плавшић.

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у агресији Хрватске војске од 1. до 17. септембра 1993. године, убијено је 46 војника, шест полицајаца и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година.

Српска подвелебитска села Читлук, Почитељ и Дивосело су опљачкана, а затим сравњена по систему "спржена земља".

Командант УН у Хрватској, француски генерал Жан Кот тада је изјавио: "Нисам нашао знакова живота, ни људи ни животиња у неколико села кроз која смо прошли. Разарање је потпуно, систематско и намјерно".

По завршеној акцији хрватска војска предала је српској страни 52 леша, а припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена.

Седам година касније – 2000. године, пронађено је још 11 лешева скривених у септичкој јами.

Члан Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској Чедомир Марић рекао је данас новинарима да су остаци осам лица и даље неидентификовани и изразио сумњу у то да ће се тај проблем ријешти.

"Послије 19 година тај крај је зарастао у коров, повратка нема и чини се да је постигнуто управо оно што су хрватске власти хтјеле, а то је да се очисти и да се српски народ више никада не врати у те крајеве“, рекао је Марић новинарима.

Преживјели Миле Раичевић из Дивосела рекао је да је то село, у којем је прије Другог свјетског рата живјело 4.000 људи, а данас живи само брачни пар старији од 80 година, сада у рушевинама и изгледа као музеј геноцида на отвореном.

Хашки трибунал је оптужницу за злочине против три хрватска генерала Мирка Норца, Рахима Адемија и Јанка Бобетка, који је у међувремену умро, подигао у јулу 2001. године, а 2005. године тај предмет предао је хрватском правосуђу.

Норац је због ратног злочина над цивилима српске националности у Госпићу и Медачком џепу осуђен на обједињену казну од 15 година затвора, али је пуштен на слободу у новембру прошле године, послије издржане двије трећине казне.

Рахим Адеми је ослобођен оптужби.

Директор „Веритаса“ Саво Штрбац рекао је данас новинарима да истрага још увијек није отворена против адмирала Давора Домазета – Лоше, који је био главнокомандујући у акцији "Медачки џеп“.

"Иако је претресно вијеће у предмету Адеми – Норац утврдило да је адмирал Давор Домазет – Лошо, као изасланик начелника Главног штаба хрватске војске био главнокомандујући у акцији `Медачки џеп` и упркос што је и `Амнести интернешенел` у извјештају `Иза зида ћутње` 2010. године прозвао хрватско правосуђе због непроцесуирања адмирала, надлежно тужилаштво против њега још није ни отворило истрагу“, рекао је Штрбац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *