Папа ритуално опрао ноге младим затвореницима

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрнциско опрао је данас, на Велики четвртак, ноге 12 младих затвореника, током церемоније коју је годинама обиљежавао као надбискуп, а наставио као папа. Миса је одржана у затвору Казал дел Мармо у сјеверозападном дијелу Рима, гдје казну служи 46 мушкараца и жена. Већина њих су Роми или имигранти из Сјеверне Африке, […]

четвртак, март 28, 2013 / 22:06

Поглавар Римокатоличке цркве, папа Фрнциско опрао је данас, на Велики четвртак, ноге 12 младих затвореника, током церемоније коју је годинама обиљежавао као надбискуп, а наставио као папа.

Миса је одржана у затвору Казал дел Мармо у сјеверозападном дијелу Рима, гдје казну служи 46 мушкараца и жена. Већина њих су Роми или имигранти из Сјеверне Африке, а Ватикан је раније саопштио да 12 одабраних за обред не морају обавезно да буду католици, пренио је АП.

Ватикан и италијанско Министарство правде, ипак су ограничили приступ медијима овом догађају, јер су затвореници маљолетни.

Како је објавио радио Ватикан, папа Фрања рекао је затвореницима да је Исус опрао ноге својим апостолима, као гест доброте.

– Ако је Господ опрао ноге својим апостолима, ми треба да чинимо исто – рекао је папа.

Велики четвртак, уочи Ускршњег празника који за католичке вјернике ове године пада у недељу, 31. марта, папа ће провести у затвору Касал дел Мармо у сјеверзапдном дијелу Рима, умјесто, како је то до сада било уобичајено, у базилици Светог Јована Латеранског.

Папа ће сутра у базилици Светог Петра говорити о Страдању Христовом – причу о последњим сатима живота Исусовог, а потом одржати и предавање о хиљадама хришћана који су мучени у Колосеуму у вријеме римске ере.

Како је најављено, папа ће учествовати и у ношењу крста, за разлику од свог претходника који је ту церемонију увијек пратио испод надстрешнице Колосеума.

Папа ће у суботу присуствовати вечерњем ускршњем бдењу у базилици Светог Петра.

У недељу, папа ће традиционално Ускрс прославити са, како се очекује, десетинама хиљада ходочасника на Тргу Светог Петра у Ватикану.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *