Папа ипак у посjети Бејруту у септембру

Упркос грађанском рату у Сирији и повремених сукоба и напетости у Либану, римски папа Бенедикт XVI неће отказати посjету Бејруту, гдjе ће боравити од 14. до 16. септембра, јавила је Вjерска информативна агенција (ВИА). У Ватикану подсjећају да је та посjета припремана више година и да ће Бенедикт том приликом посjетити древне хришћанске заједнице – […]

недеља, август 26, 2012 / 22:35

Упркос грађанском рату у Сирији и повремених сукоба и напетости у Либану, римски папа Бенедикт XVI неће отказати посjету Бејруту, гдjе ће боравити од 14. до 16. септембра, јавила је Вjерска информативна агенција (ВИА).

У Ватикану подсjећају да је та посjета припремана више година и да ће Бенедикт том приликом посjетити древне хришћанске заједнице – мароните, меликите, сирокатолике и друге који су вијековима у унији с Римом.

Маронитски патријарх Бутрос Раи изјавио је да најновије напетости у Либану „не угрожавају папину посjету”, истакавши да се сви хришћани Либана радују овој посjети.

ВИА подсjећа да је прије десетак дана осујећен атентат на маронитског патријарха који су припремиле присталице бившег министра Михела Самахе, који је приврженик власти у Дамаску.

Маронитска црква сматра да Дамаск жели и Либан да увуче у рат, а за то је, како преносе медији, заинтересован и Техеран.

У Либану делује екстремни исламски покрет Хизболах, близак Техерану, који је одговоран за бројна крвопролића. Међутим, Хизболах не жели да угрози папину посјету, што се тумачи тиме да Иран према папи гаји поштовање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *