Папа и Вартоломеј: Приближавање или декларација, декларације ради?

Послије потписа декларације у којој се позива на приближавање Римокатоличке и православне цркве, Франциско и Вартоломеј су одржали заједничку молтву у цркви Христовог гроба у Старом граду Јерусалима. Иако није објављено превише информација о  декларација, РТС преноси да свјетске агенције уобичајеним фразама оцјењују да је то историјски догађај у хришћанству, "јер католици и православци никада […]

понедељак, мај 26, 2014 / 13:29

Послије потписа декларације у којој се позива на приближавање Римокатоличке и православне цркве, Франциско и Вартоломеј су одржали заједничку молтву у цркви Христовог гроба у Старом граду Јерусалима.

Иако није објављено превише информација о  декларација, РТС преноси да свјетске агенције уобичајеним фразама оцјењују да је то историјски догађај у хришћанству, "јер католици и православци никада нису били тако блиски доктринарно од велике шизме 1054. године", када је дошло до канонског одвајања и прекида литургијске заједнице западне и источне цркве.

Циљ папине посјете Светој земљи јесте обиљежавање 50. годишњице историјског сусрета у Јерусалиму папе Павла VI и тадашњег васељенског патријарха Атинагоре.

Taj састанак, преноси Њујорк тајмс, требао је бити главни догађај папине посјете Светој земљи, али засјењен је политиком, тачније причом о израелско-палестинским односима.

Њујоршки лист не спомиње никакву декларацију већ наглашава значај самог сусрета папе и патријарха.

Џерусалем пост такође напомиње да су се Франицско и Вартоломеј срели, али без спомена о декларацији или њеном историјском значају. Биће да су ова двојица вјерских вођа "шарнули" потпис тек тако, да се нису бадава састали.

“Историјском догађају“ није посвећена ниједна насловна страна.

Позив Пересу и Абасу у Ватикан

"На мjесту гдjе је рођен Принц мира, желим да позовем Шимона Переса и Махмуда Абаса да се заједно са мном у Ватикану моле за мир. Мир се гради малим гестовима, али зато многи пате и стрпљиво чекају" – рекао је папа вjерницима на миси.

Папа је израелско-палестински сукоб оцијенио као “све неприхватљивији” и позвао обе стране да донесу храбре и креативне одлуке како би се склопио коначан мир.

Поглавар Римокатоличке цркве је одступио од протокола и неочекивано стао испред зида који дијели Израел и Западну обалу, да се помоли.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *