Пандуревићева изнијела нове доказе о штетним уговорима Техничког ремонта у Братунцу

Посланик Српске демократске странке Александра Пандурећ, одговарајући на позив директора Техничког ремонта (ТР) Горана Домуза да се извини за своје наводе о криминалу у овом предузећу или ће је тужити, на данашњој конференцији за новинаре изнијела је доказе о штетним уговорима које је ТР правио са загребачком фирмом Скаут и новинарима показала бројне кривичне пријаве […]

четвртак, мај 8, 2014 / 16:54

Посланик Српске демократске странке Александра Пандурећ, одговарајући на позив директора Техничког ремонта (ТР) Горана Домуза да се извини за своје наводе о криминалу у овом предузећу или ће је тужити, на данашњој конференцији за новинаре изнијела је доказе о штетним уговорима које је ТР правио са загребачком фирмом Скаут и новинарима показала бројне кривичне пријаве које су радници поднијели против руководства ТР због злоупотреба, али и писма предсједника Надзорног одбора Ерцег Шпире у којима Министарство индустрије јш 2011. године упозорава на криминал у ТР.

“Ако неком дугујем извињење, дугујем га радницима који годинама нису примили плате, чували су ТР и када су уранијумске бомбе падале на њега, а сада не могу да оду ни код љекара и сваки преглед морају да плате од плате коју не примају. Дугујем им велико извињење што раније нисам загребала испод површине, него сам наивно вјеровала да заиста за ТР нема посла“, казала је Пандуревићева.

Она је подсјетила и да је МУП РС саопштио да је поднио више извјештаја о почињеним кривичним дјелима у РЗ.

“Из саопштења МУП-а РС поводом моје прес конференције види се да је против бившег директора поднијет извјештај надлежном тужилатву за несавјесно пословање у вези продаје резервних дијелова праге као секундарних сировина тежине 32 тоне МУП такође признаје да је из ТР украдено 3 тоне бронзе, да није било провале, али да нису могли утврдити ко је починилац, а њена вриједност је 75.000 КМ. МУП је поднио и извјештај о продаји 10 мотора Б55 предузећу из Сегедина, чиме је фабрика оштећена за 91.000 КМ.Такође наводе да је тужилаштво дало наредбу о провпђењу истраге око продаје станова и уговора са фирмом Скаут“.

Пандуревићева је новинарима показала уговор са фирмом Скаут о поправци 28.200 пушака, укупне вриједности око 954.000 КМ.Дакле, око 33 КМ по комаду.

“Радници у кривичној пријави тврде да је рађено комплетну брунирање пушака. По технологији крагујевачке ЦЗ коју примјењује ТР брунирање кошта 100 КМ по комаду. Дакле, улазити у овај посао без 3,5 до 4 милиона КМ, значи производити чист губитак.За чији рачун је прављен овај губитак? Да ли су овај уговор одобрили НО и извршни директори?“, питала је Пандуревћева.

Она је показала и уговор којим су Скауту у износу од 436.000 $ (610.400 КМ) продати резервни дијелови.

“По пријави радника Окружно тужилатво Бијељина је отворило истрагу о овој продаји, јер се у пријави тврди да је књиговодствена вриједност тих дијелова 1,8 милиона КМ“, навела је Пандуревићева.

Занимљиво је да су, истакла је она, од Скаута купљене и 373 Паповке по цијени од 50 $ и да у уговору јасно пише да је то оружје из магацина Оружаних снага.

“Медији су већ писали о истрази Тужилаштва БиХ јер су те пушке продаване Скауту по цијени од 7$“ .

Пандуревићева је навела и да су радници поднијели кривичну пријаву у вези продаје 10.000 цијеви у САД, преко предузећа из Београда.

“У тој пријави стоји да је у САД је продато 10.000 цијеви по цијени од 10 $, што је укупно око 140.000 КМ, а реална вриједност једна цијеви је 150 КМ, те да је на крају, у САД у контигенту пронађено 10.400 цијеви“.

Да је овај посао урађен како треба, ТР би постао ликвидан и сва потраживања радника су могла бити измирена.

Показујући допис Владе РС у којем се тврди да су станови које је 1996. године изградио ТР државна својина и да се могу продавати само у складу са одредбама Закона о приватизацији станова, те да Влада није дала сагласност на њихову продају, она је казала да су ти станови продавани су у кешу, уплатама трећим лицима и да је њима вршено робно плаћање.

“Бојим се да ће на крају они који су купили те станове, остати и без станова и без пара“, додала је.

Пандуревићева је позвала Владу РС да каже шта је са 800.000 $ средстава од сукцесије, предратних потраживања и како је могуће да је дио тог новца почетком 2011. године легао ТРЗ Хаџићи, али ништа није овом у Братунцу, иако се код њих налази сва оригинална документација?

“Све указује на то да је ријеч о организованом криминалу којим је ТР свјесно уништаван да би се довео у стање стечаја и да би га неко јефтино купио“, казала је она.

Подсјетила је и да Скаут већ 3 године бесплатно користи хиљаду квадрата складишног простора и да 10 људи чува то наоружање, али да су надлежни у ТР одбили захтјев општине да се дио простора прода или изнајми београдској фирми Бема која је била спремна да запосли 1.200 радника који би за Бенетон производили фармерке и обућу!
“Бему је отјерало руководство ТР“, категорична је.

Она де додала да је о криминалу у ТР је у више писама Министарству индустрије указивао и предсједник НО Ерцег Шпиро.

“И на крају, ових дана се на раднике који неће да се одрекну судских извршења по основу дуговања и повуку тужбе, те склопе уговор о начину измирења дуга, врши притисак и пријети им се отказом. Позивамо министра Ђокића и Синдикат да стану у заштиту њихових права! Понављам, ријеч је о људима који су изградили ТР, били мета НАТО бомбардовања, а данас немају право ни на лијечење“, казала је Пандуревићева.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *