Пандуревић: ВСТС света крава

Извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ је најобичнији статистички билтен који само потврђује да је ово тијело „света крава“, отворени центар моћи који је најодговорнији што у БиХ нема владавине права, изјавила је Срни посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић. "Ипак, оно што се, такође, види из извјештаја – […]

петак, децембар 28, 2012 / 18:46

Извјештај о раду Високог судског и тужилачког савјета БиХ је најобичнији статистички билтен који само потврђује да је ово тијело „света крава“, отворени центар моћи који је најодговорнији што у БиХ нема владавине права, изјавила је Срни посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић.

"Ипак, оно што се, такође, види из извјештаја – из оног што је написано, али и оног што није, јесте да ВСТС није испунио своју законску обавезу, а то је да обезбиједи независно, ефикасно и професионално правосуђе", оцијенила је Пандуревићева.

Она наглашава да Суд БиХ на нелегалан начин покушава да изједначи судску праксу, што је захтјев Европске комисије, тако што нижим судовима /окружним и кантоналним/ шаље нелегална упуства да примјењују Кривични закон БиХ у предметима које им је уступио овај суд.

"Страшно је да ВСТС, који треба да реагује на овакав удар на владавину права, не реагује. Да ни слова не напишу о томе да се Кривични закон БиХ примјењује супротно Европској конвенцији о људским правима и то само према припадницима једног народа", сматра Пандуревићева.

Она упузорава и на то да је ВСТС, по службеној дужности, морао да реагује и јавности објасни како је могуће да су браћа Зоран и Горан Дамјановић за физичко злостављање Бошњака осуђени на 11 и десет и по година затвора, а Алија Осмић за теже кривично дјело злостављања Хрвата на три године затвора.

"Да све буде још сиптоматичније, судија Азра Милетић је била предсједник Судског вијећа у другостепеном поступку против браће Дамјановић, а у случају Осмић је била предсједник Апелационог вијећа које је примијенило Кривични закон бивше СФРЈ да би Осмић добио три године затвора. И о свему томе пишу медији, а ВСТС се понаша као `света крава` коју све то не додирује", истакла је Пандуревићева.

Када се укаже на правно-правосудну анархију, каже она, онда се "правосудни клан" и бошњачки политичари почну позивати на "независност правосуђа".

"Независност правосуђа не значи да они не треба никоме да полажу рачуне и одговарају за свој рад, него да се тужилачке и судске одлуке доносе по праву и моралу, да се пресуде извршавају, да се не смије вршити финансијски притисак на правосуђе у смислу смањења буџета како би се утицало на њихове одлуке", упозорила је Пандуревићева.

Власт која је проистекла сама из себе, сматра Пандуревићева, као што је то случај са судском власти БиХ, производи само правну анархију.

"Само код нас у ВСТС сједе судије, тужиоци и адвокати, па онда тужиоци и адвокати бирају судије, као и судије и адвокати тужиоце. Сматрам да је неопходно да раздвојимо ВСТС, као што је то у Хрватској и Србији, а да адвокати не могу сједити у овим институцијама, што је једини начин да ријешимо `Гордијев чвор`", констатовала је Пандуревићева.

Посљедица постојећег начина избора судија и тужилаца, оцијенила је она, јесте корумпирано-партијски-клановски правосудни систем.

"Правне државе нема све док нам је `рак рана` друштва правосудни систем. Тек када очистимо правосуђе, поставимо га на здраве ноге, овдје можемо очекивати владавину права, борбу криминала и корупције", закључила је Пандуревићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *