Панамски папири: Узбуњивач проговорио

Узбуњивач који је одговоран за објављивање „Панамских папира“, објаснио је како су га неправде офшор пореских уточишта натјерале на објелодањивање ових докумената, преноси лист „Гардијан“. Извор, чији идентитет и пол остају тајна, негирао је да је шпијун. "Да буде јасно, ја не радим ни за једну владу или обавјештајну агенцију, директно или по уговору, нити […]

субота, мај 7, 2016 / 13:41

Узбуњивач који је одговоран за објављивање „Панамских папира“, објаснио је како су га неправде офшор пореских уточишта натјерале на објелодањивање ових докумената, преноси лист „Гардијан“.

Извор, чији идентитет и пол остају тајна, негирао је да је шпијун.

"Да буде јасно, ја не радим ни за једну владу или обавјештајну агенцију, директно или по уговору, нити сам икада радио. Мој став је у потпуности лични", тврди узбуњивач.

Он је изјавио да је објављивање 11,5 милиона докумената из панамске адвокатске фирме "Мосак Фонсека" покренуло "нову, охрабрујућу глобалну расправу", захваљујући томе што је међународни новински конзорцијум, у који је укључен и лист `Гардијан`, покренуо цијелу аферу.

"Фантомске компаније се често повезује са кривичним дјелом утаје пореза. Али "Панамски папири" показују, ван сваке сумње, да иако фантомске фирме нису противзаконите, оне се по дефиницији користе за обављање широког спектра тешких кривичних дјела", написао је овај извор, преноси британски лист.

Он је рекао да су велики медији, до сада, усмјеравали пажњу на скандале у вези са оним што је дозвољено и легално у овом систему, а оно што је дозвољено је заиста скандалозно и мора се промијенити.

"Извор" је током прошле године контактирао њемачког новинара из "Зидојче цајтунга" Бастијана Обермајера, који је потом добијене информације подијелио са Међународним конзорцијумом истраживачких новинара у Вашингтону.

Извор је такође рекао да су документи били провобитно понуђени неким водећим медијским кућама, чији уредници су "прегледали папире", али су на крају одлучили да их не објаве.

Узбуњивач је такође покушао да контактира "Викиликс", али безуспјешно.

Извор је нагласио да су званичне реакције на откриће "Панамских папира" разочаравајуће, али је оптимиста да ће у доба интернета и дигитализације, сљедећа револуција бити дигитализована, или је, како наводи, можда већ и започела.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *