Пале: Кинотека посвећена балканским ратовима

У Палама је вечерас почела дводневна манифестација „Филмотека“ која је посвећена стогодишњици Балканских ратова током које ће бити приказано 10 филмова. Публика је вечерас могла да види филмове из 1913. године – "Његово величанство престолонасљедник Александар на Црном Врху", "Долазак Коњичког пука у Београд", "Бугарски заробљеници", "Гамберова болница" и "Велика пијаца". Друге вечери посјетиоци ће […]

среда, децембар 12, 2012 / 21:33

У Палама је вечерас почела дводневна манифестација „Филмотека“ која је посвећена стогодишњици Балканских ратова током које ће бити приказано 10 филмова.

Публика је вечерас могла да види филмове из 1913. године – "Његово величанство престолонасљедник Александар на Црном Врху", "Долазак Коњичког пука у Београд", "Бугарски заробљеници", "Гамберова болница" и "Велика пијаца".

Друге вечери посјетиоци ће моћи погледати филмове "Пуковник Недић у борби", "Његово височанство краљ Петар у Саборној цркви", "Живот Српске војске у логору на Бањици", сви из 1913. године, те филмове из 1914. године – "Долазак регрута", "Заклетва регрута Вардарског пука" и "Полагање темеља Богословији Светог Саве".

Директор Кинотеке Републике Српске Милован Пандуревић рекао је Срни да је продуцент Ђорђе Ђока Богдановић снимио око 30 филмских хроника које на неки начин говоре о том Другом балканском рату.

Пандуревић је истакао да је Богданобвић у кратком периоду између 1913. и 1914. године подуцирао око 30 документарних филмова и тако постао један од водећих људи ране српске кинематографије.

Он је рекао да су овај програм урадили у сарадњи са Југословенском кинотеком, јер Кинотека Републике Српске има ове материјале у дигиталнм запису, а оргинале чува Југословенска кинотека.

Пандуревић подсјећа да је рат почео 1912. године када је кренула хришћанска коалиција Србија, Грчка и Бугарска и побједила османску Турску, а 1913. је избио Други блакански рат у којем је Србија морала да се брани од Бугарске.

"Филмотеку" је у паљанској галерији "ГЗ" организовала Кинотека Републике Српске у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда. Гост "Филмотеке" је управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић.

Изложба посвећена 200 година Бородинске битке

Изложба фотографија "200 година од Бородинске битке", посвећена сукобу руске и француске војске 1812. године, отворена је вечерас на Палама.

Посјетиоци на изложби могу да виде фотографије команданата руске и Наполеонове армије, друге историјске личности, копије докумената, писама високих званичника тих времена, као и сликарске приказе Бородинске битке.

Други секретар руске амбасаде у БиХ Марија Темјашова изјавила је Срни да ове године њена земља обиљежава 200 година од Бородинске битке,
када је руска армија за само 12 часова изгубила 35.000 војника, а француска армија 25.000.

"У овој бици, која је трајала 12 часова, није било побједника", рекла је Тамјашова и додала да је, како је касније написао Лав Толстој, "Наполеонова армија ипак добила смртну рану од које се није опоравила".

Темјашова је изразила велико задовољство што у Републици Српској постоји интересовање за овај историјски догађај.

Она је нагласила да су фотографије постављене први пут у Бањалуци, а да су раније излагане у различитим градовима Републике Српске.

Изложба фотографија отворена је у галерији Ликовне колоније Пале у Цековића кући, а трајаће до 16. децембра.

Изложба је организована уз подршку Амбасаде Руске Федерације, а у организацији Ликовне колоније "Пале".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *